Feyenoord weigert langer vandalisme te tolereren

ROTTERDAM, 9 AUG. Feyenoord weigert dit seizoen nog langer te communiceren met vandalen. Voorzitter J. van den Herik kondigde gisteren harde maatregelen aan tegen het supportersgeweld naar aanleiding van de ongeregeldheden tijdens een oefenwedstrijd vorige week tegen AA Gent. “We zullen niet schromen bij een eerstkomende onregelmatigheid in een bepaald vak meteen alle clubcards te laten blokkeren en vervolgens ook nog eens alle boetes van de KNVB en de UEFA door te berekenen.”

In felle bewoordingen veroordeelde Van den Herik 'het geteisem' dat in Gent tot 'dierlijk gedrag' was vervallen door in de kantine van de plaatselijke voetbalclub te urineren en de toiletten te slopen. “Mocht na onderzoek blijken dat zij geregistreerd staan als clubcardhouders van Feyenoord, dan zijn die kaarten bij deze ingenomen.” Hoewel AA Gent volgens Van den Herik tegen alle afspraken in toch toegangsbewijzen op de dag van de wedstrijd heeft verkocht, berust Feyenoord niet in mogelijke anonimiteit van de daders.

Daarom wil Van den Herik eventueel een compleet vak met supporters kunnen verbannen uit De Kuip. “Als de vaste kern zegt alles voor de club over te hebben, wil ik dat wel eens terugzien in de vorm van sociale controle en het uiteindelijke gezamenlijke resultaat, namelijk dat de harde kern ervoor zorgt dat Feyenoord in de toekomst wordt gevrijwaard van supportersgeweld. Anders moeten de vele goeden maar lijden onder die paar kwaden. Ik zie geen andere mogelijkheid meer.”

Na de massale vechtpartij tussen fans van Feyenoord en Ajax op 23 maart op een weiland in Beverwijk, waarbij een aanhanger van Ajax om het leven kwam, schreven Van den Herik en zijn Ajax-collega M. van Praag een open brief aan de harde kern. Hun oproep om te komen praten of 'beide clubs definitief de rug toe te keren' heeft geen resultaat opgeleverd. “Vriendelijke woorden hebben niet geholpen”, constateerde Van den Herik. “Wij blijven het kwaad daarom in rechte lijn bestrijden.”

Zijn oorlogsverklaring aan de vandalen is nog niet juridisch getoetst. Van den Herik neemt in elk geval een voorschot op de discussie die nog binnen het KNVB-bestuur moet worden gevoerd.

De Feyenoord-voorzitter pretendeert niet het verlossende woord te hebben gesproken voor alle verenigingen uit het betaalde voetbal.

“Ik heb slechts de consequenties van wangedrag in ons stadion willen aangeven”, zei Van den Herik. “Als we dit probleem niet oplossen, heft het betaalde voetbal zichzelf op.”

    • Robèrt Misset