ECD kan fraudes met kleine bv's niet aan

DEN HAAG, 9 AUG. Tientallen, mogelijk zelfs een paar honderd fraudeurs die zich schuldig maken aan oplichting of verduistering via failliete bv's, ontspringen jaarlijks de dans. De Economische Controledienst (ECD) komt nauwelijks toe aan onderzoek naar fraude met kleinere vennootschappen die failliet gaan. Vrijwel alle tijd en energie gaan zitten in de grote en complexe zaken.

Directeur C. Schouten van de ECD ziet het met lede ogen aan. “Volgens recente schattingen zit aan wel vijftien procent van de faillissementen een fraudeluchtje. Je kiest er een paar honderd uit, maar ook dat is nog te veel voor ons.” De ECD heeft vorig jaar circa zeventig faillissementen onderzocht, veel minder dan in 1995 en slechts een klein deel van de circa 600 zaken die in aanmerking kwamen voor een strafrechtelijk onderzoek.

Door de nadruk op grotere zaken “heeft de kleinere fraudeur een grote kans buiten het justitiële schot te blijven”, zo meldde de ECD in zijn recent verschenen jaarverslag. “Uit oogpunt van rechtsgelijkheid is dit bepaald onwenselijk.” De ECD schat de jaarlijkse schade door faillissementsfraude op circa 500 miljoen gulden. De belastingdienst is een van de belangrijkste gedupeerden, maar ook particulieren of bedrijven die leveranties hebben gedaan, behoren tot de slachtoffers. (ANP)