Diana in Bosnië op campagne tegen mijnen

SARAJEVO, 9 AUG. Prinses Diana is gisteren in Bosnië aangekomen op een campagne tegen landmijnen. Die campagne bracht haar eerder al in Angola, waar net als in Bosnië nog steeds slachtoffers vallen als gevolg van landmijnen.

Diana kwam gisteren in Sarajevo aan en reisde later door naar Tuzla, 120 kilometer noordelijk van de Bosnische hoofdstad. Daar bezocht ze een Bosnische Kroaat, Franjo Krešic, die in juli 1992 beide benen verloor door de ontploffing van een landmijn. Hij verloor ook zijn ogen bij de explosie. Krešic, die nu een winkeltje heeft, is in Bosnië beroemd door de wilskracht waarmee hij ondanks zijn handicaps zijn leven weer heeft opgebouwd. Hij kreeg er als eerste Bosnische burger 's lands hoogste militaire onderscheiding voor.

In Bosnië vallen gemiddeld elke maand zeventig gewonden als gevolg van exploderende mijnen, restanten van de oorlog die drieëneenhalf jaar heeft geduurd. De mijnen hadden volgens het vredesakkoord van Dayton al vorig jaar moeten zijn opgeruimd, maar die ruiming heeft grote vertraging opgelopen, mede door geldgebrek. De Verenigde Naties hebben voor de mijnopruiming dit jaar 23 miljoen dollar gevraagd maar slechts 7 miljoen gekregen. Het bezoek van Diana aan Bosnië duurt drie dagen. (AFP)