Deja vu

Hardlopers worden dezer dagen aanbeden als helden. Ongeacht welke afstand ze hebben volbracht en in welke conditie ze over de eindstreep komen.

Het eerbetoon dat een 24-jarige Griek in 1896 ten deel viel nadat hij de eerste olympische marathon had gewonnen, ging verder dan heldenverering. Spyridon Louis werd ingehaald als een jonge god. Na zijn tocht van Marathon naar Athene werd hij door dolle Grieken en koningszonen op zoenen, sieraden en wijn getracteerd. Louis, vanwie men niet weet of hij schaapherder, postbode of vervoerder van water was, trok zich na zijn triomf in gelukzaligheid terug op het land dat hem geschonken was. Maar hij slaagde er niet in het geluk te bewaren. Jaren later kwam hij weer in het nieuws als een veldwachter die betrapt was op vervalsing van documenten. Dankzij een artikel in een krant van een man uit zijn geboortedorp Maroussi bleef Louis een celstraf bespaard. De schrijver meende dat een straf voor de winnaar van de olympische marathon een ongewenste smet op de sport zou betekenen. In 1936 was Louis eregast op de Spelen van Berlijn. Daar overhandigde hij Hitler een uit Olympia afkomstige krans van olijfbladeren. Veel Griekse mannen bleven in de oorlog uit handen van de Duitse overheersers omdat ze zeiden familie van Louis te zijn. Spyridon Louis stierf in 1940. Maar eigenlijk had hij al in 1896 de greep op het leven verloren.

    • Guus van Holland