Champions League van levensbelang voor Feyenoord

ROTTERDAM, 9 AUG. Het nieuwe voetbalseizoen moet nog beginnen, maar voor Feyenoord staat de belangrijkste wedstrijd komende woensdag al op het programma. Plaatsing voor de Champions League is ook in financieel opzicht van levensbelang voor de Rotterdamse club, die het afgelopen seizoen ondanks de tweede plaats in de eredivisie verlies heeft geleden. De definitieve begroting wordt dan ook pas opgesteld na de dubbele confrontatie met het Finse FC Jazz in de voorronde van de tot 24 clubs uitgebreide Champions League.

Het budget voor dit seizoen schommelt tussen de vijftig en zestig miljoen gulden en Feyenoord heeft de inkomsten uit drie thuiswedstrijden in de poule van de Champions League hard nodig om in de pas te blijven bij zijn concurrenten PSV en Ajax. Vorig seizoen kwamen minder toeschouwers naar De Kuip dan verwacht.

Volgens Feyenoord-voorzitter J. van den Herik is uit marktonderzoek gebleken dat de Nederlander op zijn vrije zondag niet langer a priori een voetbalwedstrijd bezoekt. “Een verontrustende ontwikkeling.”

Die is mogelijk ook door Feyenoord zelf in de hand gewerkt, want behalve de overdosis voetbal op televisie waren vorig seizoen waarschijnlijk wel meer redenen te verzinnen om niet naar Feyenoord te gaan kijken. Een argument zou kunnen zijn dat de supporters zich niet langer herkennen in het vreemdelingenlegioen dat Feyenoord binnen korte tijd aan zich heeft verplicht. Gezichtsbepalende spelers als Ronald Koeman, die vanavond vorstelijk wordt uitgeluid in het duel tegen Lazio Roma, doelman Ed de Goey en de aanvallers Henke Larsson en Gaston Taument verlieten Rotterdam en Feyenoord haalde hun vervangers wederom uit exotische oorden.

Van den Herik: “Daar moeten we niet van schrikken. Feyenoord besteedt dit seizoen vier miljoen gulden aan de jeugdopleiding, maar het Hollandse talent is schaars. Ik vraag me zelfs af hoe het bedrijfsleven er nu voor zou staan zonder ons koloniale verleden. Ik zie geen kinderen meer voetballen op de schoolpleintjes. Mij verbaast het niet dat de Tour de France wordt gedomineerd door een wielrenner die in Rostock is geboren. Armoede is doping voor sporttalent.”

Wellicht dat Feyenoord zich daarom zo nadrukkelijk richt op Argentinië en Oost-Europa voor het versterken van de selectie. “Binnen Europa is elke topper voor Feyenoord te duur”, stelde Van den Herik. Maar het Bosman-arrest dreigt elke topclub ridder te voet te maken, meent de voorzitter van Feyenoord. “Wij kunnen het ons daarom niet permitteren een jaar geen Europees voetbal te spelen, zoals AC Milan. Wij beschikken niet over liggende gelden.”

En Feyenoord geeft al zoveel uit aan spelers. De klaagzang van Van den Herik: “De prijzen voor voetballers zijn tot krankzinnige hoogten gestegen. Het is toch te gek voor woorden dat je als clubhandelaar bij de aankoop van een talent denkt: 'Ik hoop dat hij zich zó ontwikkelt dat ook wij een keer tientallen miljoenen guldens winst kunnen maken.' Een jammerlijk en volstrekt verkeerd uitgangspunt, maar het is wel de realiteit. Daarom dienen we ons hard op te stellen.”

In dat beeld pastte volgens Van den Herik ook het rumoer rond het vertrek van Larsson naar Celtic. Feyenoord heeft het tot een arbitrage-zaak laten komen uit onvrede met de werkwijze van Rob Jansen, de zaakwaarnemer van de Zweedse spits. Van den Herik: “Ik had bij het eerste verschil van mening over de transfersom van Larsson meteen akkoord kunnen gaan. Zo had ik kunnen voorkomen dat Feyenoord voetbal speelt in de rechtszaal. Maar als mijn club word benadeeld, kom ik in opstand.”

Die zakelijkheid klonk door in de uitval van Arie Haan, die meedogenloos afrekende met de naar Chelsea vertrokken De Goey. De tweede keeper van het Nederlands elftal had in een interview gesuggereerd dat hij de club net op tijd had verlaten, omdat het bij Feyenoord een zootje was. Haan: “Dan moet hij ook man en paard noemen. Ik vind het triest dat De Goey de keeperstrainer met wie hij zeven jaar heeft gewerkt (Pim Doesburg, red.) niet eens heeft bedankt. Ed is zo maar weggelopen. Dat zegt veel over zijn mentaliteit.”

Op dat gebied heeft Haan niets te klagen over zijn nieuwe spelers, al kon Feyenoord dan vooralsnog geen grote namen presenteren. Hoewel? De Argentijnse spits Julio Ricardo Cruz werd tijdens de open dag als de verlosser onthaald. Al geldt dat in Rotterdam voor elke spits die een vergelijking met de legendarische Ove Kindvall kan doorstaan. Coach Haan hoopt in elk geval dat hij met zijn nieuwe ploeg dynamischer kan spelen dan vorig seizoen.

De wetenschap dat de nieuwe middenvelders Igor Kornejev (Heerenveen) en Paul Bosvelt (FC Twente) niet automatisch op een basisplaats hoeven rekenen, sterkt Haan in de gedachte dat Feyenoord het vertrek van zijn vedetten redelijk heeft kunnen compenseren. “We hebben nog geen smoel. Maar we beschikken wel over een jonge ploeg, die op drie fronten mee moet kunnen draaien.” Die stelling wordt woensdag in de voorronde van de Champions League tegen FC Jazz voor het eerst serieus getoetst.

    • Robèrt Misset