Boldon zegeviert, Ottey komt te kort op dubbele sprint

ATHENE, 9 AUG. Eindelijk kreeg hij toch zijn gouden medaille. Ato Boldon, de sprinter uit Trinidad en Tobago, won gisteravond de wereldtitel op de 200 meter.

Vooraf had hij zichzelf onder druk gezet. “Je hebt veel gepraat, laat nu maar eens wat zien op de baan.” Dat lukte. Zijn winnende tijd (20,04) viel tegen, maar dat nam niet weg dat Boldon na afloop sprak van “de zwaarste opgave uit mijn leven”. Want helemaal fit was hij niet geweest.

Boldon gooide na afloop zijn spikes in het publiek en vervolgde de ereronde op zijn sokken. Boldon is na de olympische zege van Haseley Crawford in 1976 de eerste atleet uit het kleine Trinidad en Tobago die een belangrijke titel won. Toch vond Boldon niet dat hij zijn legendarische landgenoot al heeft geëvenaard. Dat is pas zo, zei de sprinter, als hij het goud op de 100 meter heeft gewonnen.

Want dat blijft de onbetwiste hoofdprijs. Boldon zag afgelopen zondag zijn 100-meterfinale mislukken door een acute blessure. Hij werd slechts vijfde. Een troost was dat zijn trainingsgenoot Maurice Greene de titel won. De jonge Amerikaan, die zelf niet op de 200 meter liep, was de eerste die Boldon feliciteerde na het passeren van de finishlijn. “Jij bent de grootste”, fluisterde hij de nieuwe kampioen in het oor.

De grote verliezer van de 100 meter bij de vrouwen, Merlene Ottey, kreeg haar revanche niet. Zij eindigde op de dubbele sprint op de derde plaats. Vooraf was de 37-jarige veterane bij afwezigheid van sterren als Perec en Torrence de grote favoriete geweest. Ze kwam echter kracht tekort. Het brons van Athene betekende wel haar veertiende WK-medaille. Toch wil ze nog van geen ophouden weten, zei ze gisteravond “Dit was een teleurstelling voor mij, maar het zet me niet aan om afscheid te nemen.”

Wereldkampioene werd Zhanna Pintoessevitsj uit de Oekraïne. Op de 100 meter van afgelopen zondag had ze zich al even winnares gewaand, maar de fotofinish toonde dat Marion Jones de nummer een was. Nu waren er geen onduidelijkheden. De 25-jarige Pintoessevitsj behaalde een afgetekende overwinning.

Verrassend was de tweede plaats van Susanthika Jayasinghe. Ze komt uit Sri Lanka en verbeterde tijdens de WK tot drie keer toe haar persoonlijke record. “En als ik geen slechte start had gehad, zou ik hebben gewonnen”, zei ze na afloop brutaal. Ze bleef Ottey met éénhonderdste van een seconde voor en dat leverde haar een zoen op van de Jamaïcaanse. Het succes van de 21-jarige Jayasinghe betekende de eerste atletiekmedaille uit de geschiedenis voor Sri Lanka.

Het was de avond van de verrassingen in Athene. Niet olympisch kampioene Deon Hemmings of wereldrecordhoudster Kim Batten won het goud op de 400 meter horden, maar Neza Bidouane uit Marokko. Ze liep in 52,97 een nieuw Afrikaans record en zei na afloop dat de overwinning van haar landgenoot Hicham El Guerrouj op de 1.500 meter haar inspiratie en kracht had gegeven.

Titelhouder Jonathan Edwards raakte bij het hinkstapspringen zijn wereldtitel kwijt. Hij werd tweede achter de Cubaan Yoelvis Quesada. Het verschil tussen de twee bedroeg zestien centimeter, 17,85 meter om 17,69. Voor Cuba was het de derde gouden medaille bij de WK in Athene.

Behalve Marko Koers kwamen gisteren nog twee Nederlanders in actie. Beiden werden uitgeschakeld in de voorronde. Discuswerper Pieter van der Kruk kwam bij zijn internationale debuut een kleine drie meter te kort om de finale te halen. Hij gooide in zijn laatste poging 60,16 meter. Polstokhoogspringer Laurens Looije stelde teleur door de hoogte van 5,45 meter niet te halen.