Akkoord Turkije en Turks-Cyprus gehekeld door VS

WASHINGTON / NICOSIA, 9 AUG. De Amerikaanse en de Cypriotische regering hebben gisteren kritiek geuit op een samenwerkingsakkoord tussen Turkije en het alleen door Turkije erkende Turks-Cyprus.

Dat akkoord werd eerder deze week ondertekend. Ook de Britse regering heeft kritiek geuit op het akkoord.

De regeringen van Turkije en de 'Turkse Republiek van Noord-Cyprus' (die werd gesticht na de Turkse inval en de bezetting van een deel van Cyprus in 1974) sloten eerder deze week een akkoord voor samenwerking door middel van een 'associatieraad'. De woordvoerder van president Clinton, Michael McCurry, hekelde het akkoord, omdat het naar zijn zeggen het onderhandelingsproces over de toekomst van Cyprus ondermijnt. “We denken niet dat dit een erg nuttige stap is”, aldus McCurry over het akkoord.

De regering van Cyprus protesteerde bij de Veiligheidsraad van de VN tegen het akkoord tussen Turkije en Turks-Cyprus. De stap, aldus minister van buitenlandse zaken Yannakis Cassoulides, “toont een gebrek aan goed vertrouwen en goede wil”.

De president van Cyprus, Glafkos Clerides, zal het samenwerkingsakkoord ter sprake brengen als hij maandag de leider van Turks-Cyprus, Rauf Denktas, ontmoet in een hotel in Glion, in de buurt van Montreux in Zwitserland. Het overleg in Glion, dat wordt geleid door Diego Cordovez, de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN, zal zes dagen duren.

Het samenwerkingakkoord, ondertekend door de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ismail Cem en zijn Turks-Cypriotische collega Taner Etkin, voorziet in een “proces van gedeeltelijke integratie” van beide landen en is een reactie op de aansluiting die Cyprus zoekt bij de Europese Unie. De EU en Cyprus beginnen volgend jaar onderhandelingen over de toetreding van Cyprus. De regering in Ankara vindt dat Cyprus geen lid van de Europese Unie kan worden zolang Turkije dat niet is, en de regering van Denktas is het daarmee eens. De Europese Unie is daarentegen van mening dat Ankara niet het recht heeft een toetreding van Cyprus te blokkeren. (AP)