'Aanhang Abdic wordt vervolgd'

ROTTERDAM, 9 AUG. In het Bosnische kanton Una Sana, in het uiterste noordwesten van Bosnië, voert de regerende Partij van Democratische Actie (SDA) van de Bosnische president Alija Izetbegovic “een campagne van intimidatie, vervolging en geweld” tegen de (moslim-)oppositie. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een speciaal rapport.

Una Sana is het kanton waarin Bihac ligt, de vroegere enclave waarin de moslim-rebel Fikret Abdic lang de baas is geweest. Abdic heeft tijdens de Bosnische oorlog lang getracht zijn gebied buiten de oorlog te houden door samen te werken met de Bosnische en de Kroatische Serviërs. Hij werd uiteindelijk door het Bosnische regeringsleger uitgeschakeld. Abdic, die aan het begin van de oorlog lid was van het Bosnische staatspresidium, woont nu in Kroatië.

Volgens Human Right Watch worden in de steden Bihac, Velika Kladuša (waar Abdic vroeger zijn hoofdkwartier had) en Cazin critici van de SDA “systematisch vervolgd”. De SDA beheerst het bestuur in al zijn aspecten, inclusief de politie. De oppositie heeft geen toegang tot de media en krijgt geen kans campagne te voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgende maand. Aanhangers van de oppositie worden uit hun banen gezet, gearresteerd, mishandeld en zelfs gefolterd. Zeker tien van hen zijn van oorlogsmisdaden beschuldigd, zonder - zoals overeengekomen in het vredesakkoord van Dayton - voorafgaand contact met het Haagse VN-tribunaal.