Zwitsers hof verwerpt beroep Mobutu

BERN, 8 AUG. Het Zwitserse Federale Gerechtshof heeft een beroep verworpen van Mobutu Sese Seko, de afgezette president van het voormalige Zaïre, nu Congo, en heeft een verzoek in overweging genomen om ook de banktegoeden van diens naaste medewerkers te blokkeren.

Ex-president Mobutu had via zijn advocaten bezwaar gemaakt tegen de verzegeling en doorzoeking op 17 mei van zijn villa in de buurt van Lausanne en tegen de bevriezing van zijn Zwitserse bankrekeningen. Bij de huiszoeking werden documenten in beslag genomen die betrekking hadden op Mobutu's bezittingen in Zwitserland. Als het hof het beroep had aanvaard, zou dit grote onzekerheid hebben veroorzaakt over de rechtmatigheid van de jongste maatregelen ter bevriezing van Mobutu's in Zwitserland vastgezette vermogen. De regering van zijn opvolger, president Kabila, beweert dat Mobutu en zijn trawanten liefst 8 miljard dollar hebben ondergebracht in Zwitserland. (AP)