VS: telefoontarieven moeten fors omlaag

ROTTERDAM, 8 AUG. De Verenigde Staten hebben gisteren een plan gelanceerd dat een forse verlaging moet afdwingen van de tarieven die Amerikaanse telefoonmaatschappijen betalen aan maatschappijen buiten de VS voor het afhandelen van telefoonverkeer.

Volgens de Federal Communications Commission (FCC), de Amerikaanse toezichthouder en regelgever voor telecommunicatie die het plan gisteren goedkeurde, kunnen dankzij het voorstel tarieven van internationaal telefoonverkeer vanuit de VS omlaag van omstreeks 88 dollarcent per minuut naar minder dan 20.

Met het plan zetten de Amerikanen druk op de tariefsonderhandelingen voor internationaal telefoonverkeer binnen de International Telecommunications Union (ITU). De FCC erkende dat het plan opzij wordt geschoven als in ITU-verband snel afspraken worden gemaakt over lagere tarieven.

Omdat er meer vanuit de VS naar het buitenland wordt getelefoneerd dan andersom betalen Amerikaanse telefoonbedrijven jaarlijks tenminste vijf miljard dollar voor het afleveren van het internationaal telefoonverkeer (vaak door monopolistische staatsbedrijven) van hun klanten op de plaats van bestemming. Als onderdeel van het akkoord over telecommunicatie van Wereldhandelsorganisatie (WTO) is begin dit jaar overeengekomen dat deze tarieven op kosten gebaseerd moeten zijn. Dat is echter een rekbare stelregel. De VS willen dat landen een maximumbedrag krijgen opgelegd waarboven de tarieven niet mogen uitstijgen. Die maximumtarieven lopen uiteen van 15 dollarcent voor Japan en landen binnen de Europese Unie (met ingang van volgend jaar) tot 23 dollarcent voor de armste landen (invoering binnen vijf jaar). Het plan geeft niet aan welke actie de Amerikaanse regering moet ondernemen als andere landen zich niet houden aan de tariefsbepalingen.