Vrijspraak Segers in Britse omkoopzaak

LONDEN, 8 AUG. Een rechtszaak tegen de voormalige Nederlandse doelman van Wimbledon, Hans Segers, is gisteren geëindigd in vrijspraak. De Britse jury verklaarde ook twee medeverdachten, voetballer John Fashanu en zakenman Heng Suan Lim, onschuldig. De rechtbank kwam vandaag opnieuw bijeen om een vonnis te vellen over doelman Bruce Grobbelaar die als hoofdverdachte geldt. De Engelse voetbalbond FA kondigde gisteren een onderzoek aan naar de regelgeving rond gokken op voetbalduels.

Segers reageerde met opluchting en blijdschap op het vonnis “dat we wilden en verdienden”. Hij staat nog onder contract bij Wolverhampton Wanderers. De vrijspraak betekent dat hij zijn loopbaan “op waardige wijze kan afsluiten”. Het viertal had dit jaar al eerder terecht gestaan. Toen kwam de jury niet tot een eensluidende uitspraak zodat een tweede rechtszaak noodzakelijk werd.

De vier mannen werden beschuldigd van een complot om uitslagen van Engelse eredivisie-wedstrijden te beïnvloeden. De 35-jarige Segers en de 39-jarige Grobbelaar zouden tussen 1991 en 1994 grote bedragen aan smeergeld hebben geaccepteerd van de tweevoudig Engels international Fashanu (34) en de 32-jarige Lim, een Maleisische ondernemer. Fashanu en Lim zouden hebben gefungeerd als tussenpersonen voor een Aziatische gok-ring. Segers en Grobbelaar deden “wat in hun vermogen lag om de uitslag van een bepaalde wedstrijd op een zodanige wijze te laten uitvallen dat het goksyndicaat met een grotere kans van slagen een gokje kon wagen op winst of verlies”, zei de officier van justitie. De gok-ring zou hebben geprofiteerd van die voorwetenschap.

Segers en Grobbelaar hebben toegegeven dat ze geld hebben aangepakt van Lim. Maar Segers zou die betalingen hebben ontvangen omdat hij voor Lim uitslagen van Nederlandse competitiewedstrijden voorspelde. Grobbelaar zou Lim bij het gokken op Engelse wedstrijden hebben geadviseerd. Beide keepers hebben steeds ontkend dat ze hun sportieve plicht ooit verzuimden en blunderden voor geld. Twee oud-doelverdedigers van het Engelse elftal die als getuige-deskundigen optraden verklaarden dat tv-beelden geen bewijs leverden voor vals spel.