Surinaamse reactie komt nog na 'hetze'

DEN HAAG, 8 AUG. Nederland voert een 'hetze' tegen Suriname. Komende week zal Suriname met een “gepast antwoord” komen op het Nederlandse verzoek aan Interpol om voormalig legerleider D. Bouterse te arresteren wegens betrokkenheid bij drugshandel.

Dat zei president Wijdenbosch gisteravond bij terugkeer uit Nederland op het vliegveld Zanderij bij Paramaribo. Hij gaf aan “dat Nederland zijn ware aard via de pers heeft bewezen”. Vanmiddag zou president Wijdenbosch een persconferentie geven.

Als diplomatiek prikje werd de Nederlandse zaakgelastigde L. Stokvis uit de erehaag op het vliegveld Zanderij geplukt. Het werd door de autoriteiten niet nodig gevonden dat de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiger de president verwelkomde bij terugkeer op eigen bodem. Buitenlandse Zaken reageert niet op de laatste Surinaamse actie en wacht het antwoord van president Wijdenbosch af. Ook NDP-partijleider Bouterse was op het vliegveld aanwezig ter verwelkoming van de president, die enkele dagen op privé- bezoek in Nederland en België was, waar hij investeerders zocht voor de verdere ontwikkeling van zijn land.

De Tweede Kamer is enkele weken geleden vertrouwelijk op de hoogte gesteld van het arrestatiebevel tegen Bouterse door minister Sorgdrager (Justitie). Kamerleden zijn ervan overtuigd dat er harde bewijzen voor de betrokkenheid van Bouterse bij drugshandel zijn. Hillen (CDA) vindt dat de Nederlandse regering te laat in actie is gekomen. Volgens Hillen was het al veel langer bekend dat Bouterse betrokken was bij cocaïnesmokkel. De Amerikanen hebben daar bij herhaling op gewezen. Hillen verwacht overigens niet dat Bouterse zal worden gepakt.

In september debatteert de Kamer met de regering over Suriname, zoals als maanden geleden is afgesproken. De zaak-Bouterse komt dan zeker aan de orde.

De meeste woordvoeders zouden samen met Buitenlandse Zaken graag zien dat de relaties met Suriname niet verder worden verstoord. Zij staan achter het besluit van de regering om via Interpol Bouterse te kunnen voorgeleiden. Een deel van het overleg in de Kamer zal achter gesloten deuren worden gehouden.