Staatsfirma's Roemenië gesloten

BOEKAREST, 8 AUG. De Roemeense regering heeft zeventien staatsbedrijven feitelijk opgeheven door afsluiting van de toevoer van grondstoffen, water en stroom. De 29.000 werknemers komen op straat te staan met een uitkering die gelijk staat aan zes tot twaalf maandsalarissen.

Tot de zeventien bedrijven horen drie van de totaal negen olieraffinaderijen. De benutten maar de helft van de capaciteit benutten, omdat de vraag naar olieproducten door de economische teruggang van het land is ingezakt. Verder horen machinebouw- en voedselverwerkingsbedrijven tot de slachtoffers. De stap kwam één dag nadat het Internationaal Monetair Fonds had aangedrongen op dergelijkee maatregelen. Het IMF vreest dat het begrotingstekort anders niet te houden is binnen de in februari afgesproken limiet van 4,5 procent van het bruto binnenlands product. In april ging het IMF akkoord met het eerste deel van een lening van 430 miljoen dollar aan Boekarest. (AFP, DPA, Reuter)