Sihanouk accepteert premier

SINGAPORE, 8 AUG. De Cambodjaanse koning Sihanouk heeft gisteren officieel zijn goedkeuring gehecht aan de vervanging van zijn zoon prins Norodom Ranariddh door diens partijgenoot Ung Huot als 'eerste' premier van Cambodja. Ung Huot, de huidige minister van Buitenlandse Zaken van Cambodja, werd afgelopen woensdag al door een meerderheid in het nationale parlement gekozen tot de nieuwe 'eerste' premier.

Ranariddh verblijft in het buitenland sinds de staatsgreep, begin juli door zijn rivaal Hun Sen.

De benoeming van Ung Huot zou pas rechtsgeldig zijn wanneer de koning officieel zijn goedkeuring zou geven. Dat is nu gebeurd. “Als u denkt dat dit moet gebeuren, dan kunt u nu het decreet voor de benoeming [van Ung Huot] ondertekenen”, liet Sihanouk gisteren weten aan waarnemend staatshoofd Chea Sim. Sim is tevens voorzitter van de Cambodjaanse Volkspartij (CPP) van Hun Sen, formeel de 'tweede' premier en feitelijk de sterke man van Cambodja.

De beslissing van de koning betekent vrijwel zeker het einde van de politieke aspiraties van zijn zoon Ranariddh en geeft Hun Sen een nog steviger machtsbasis. Ung Huot was Hun Sens persoonlijke keuze voor de opvolging van Ranariddh. Politieke waarnemers zeggen de nieuwe 'eerste' premier te beschouwen als niet meer dan een marionet van Cambodja's sterke man. Ung Huot is op papier nog lid van Ranariddhs partij FUNCINPEC, de coalitiepartner van Hun Sens CPP, maar Ranariddh heeft laten weten dat hij Ung Huot heeft geroyeerd.

De Verenigde Staten lieten vanmorgen weten te zullen samenwerken met Ung Huot “hoewel wij zijn benoeming als ondemocratisch beschouwen”. De VS wezen daarmee op het feit dat een groot aantal parlementsleden van FUNCINPEC niet aanwezig was bij de stemming afgelopen woensdag. Aanhangers van Ranariddh zijn samen met de prins rond de staatsgreep Cambodja ontvlucht en achten een terugkeer vooralsnog onveilig sinds een aantal FUNCINPEC-leden vorige maand is vermoord, gemarteld of gevangen genomen door troepen van Hun Sen.