Ruzie over privatisering in Moskou

MOSKOU, 8 AUG. De Russische Oneximbank, die deze week in een omstreden biedprocedure 38 procent van de aandelen van de te privatiseren nikkelproducent Norilsk in handen kreeg, wil nu ook staatsoliebedrijf Rosneft kopen. In Moskou is opnieuw grote commotie ontstaan rond de privatiseringen.

Onexim-directeur Vladimir Potanin liet vandaag in een interview in de Financial Times weten geïnteresseerd te zijn Rosneft, dat vijf procent van de totale Russische productie van ruwe olie voor zijn rekening neemt. De onderneming wordt eind dit jaar geprivatiseerd. Vorige maand kocht de bank ook al een belang van 25 procent in het telecommunicatiebedrijf Svyaz-invest.

Tegen de achtergrond van de privatiseringsgolf van Russische staatsondernemingen is er een felle overnamestrijd tussen investeerders ontbrand, waarbij regeringsfunctionarissen onder zware druk worden gezet. Boris Nemtsov, een van de vice-premiers, sprak gisteren in een commentaar van een “ongekende bandieterige druk” op de politiek. Volgens Nemtsov is er regelmatig sprake van “chantage” en worden er “continu bedreigingen” geuit.

Zakenlieden hielpen premier Yeltsin tijdens de verkiezingen vorig jaar met financiële steun en media-aandacht in het zadel. Sindsdien proberen zij hun politieke goodwill om te zetten in harde roebels. Zo werden staatsondernemingen voor zachte prijzen verkocht aan zakenlui met Kremlin-connecties. Maar deze 'sweetheart-deals' brachten Yeltsins privatiseringsplannen in diskrediet en in de zomer beloofde de regering beterschap.

Bij toekomstige verkopen zouden geïnteresseerde investeerders volgens de regering eerlijk en open tegen elkaar moeten kunnen opbieden. Deze tussentijdse verandering van de spelregels leidde tot groot ongenoegen in de Russische zakenwereld. Sommige magnaten zijn woedend, omdat zij niet meer kunnen rekenen op hun duurbetaalde politieke connecties. Volgens anderen gaan de praktijken gewoon door, waardoor zij buiten spel komen te staan.

Tycoons als Boris Berezovsky en Vladimir Gusinsky waren eerder deze week verontwaardigd, toen de overheid haar aandelen in Norilsk Nickel verkocht aan de Oneximbank. Zij hadden verwacht het belang voor een lage prijs in handen te krijgen en probeerden de overname in een kwaad daglicht te stellen.