Rusland: export zeer snelle raket

AMSTERDAM, 8 AUG. De Russische wapenindustrie blijft voor verrassingen zorgen. Vorig jaar publiceerde de Amerikaanse marine-inlichtingendienst, het Office of Naval Intelligence, ONI, een rapport over de allernieuwste fluisterstille Russische onderzeeërs.

De boten van de Severodvinsk-klasse zouden nog geruislozer zijn dan de onderzeeërs die de Verenigde Staten nog niet eens in operationele dienst hebben. Ook op wapenbeurzen zijn het de Russische Soekhoi-37's die de vliegshow stelen. De toestellen, die zijn uitgerust met draaibare uitlaten, maken luchtcapriolen waarvan Westerse piloten alleen maar kunnen dromen. Nu komen de Russen met een supersonische anti-schipraket die in de wereld enig is in zijn soort. Bovendien meldt het Britse defensie-magazine Jane's Defence Weekly in het jongste nummer dat Rusland de Yakhont, zoals het bijna vier ton wegende monsterprojectiel heet, aan de hoogste buitenlandse bieder wil verkopen.

Westerse militaire analisten geven al enige jaren toe dat ze het niveau van de Russische wapenindustrie jarenlang hebben onderschat. Het gros van wat uit de Sovjet-fabrieken rolde was weliswaar doelmatig - simpel en robuust - maar ten opzichte van de Westerse wapensystemen technologisch inferieur. Maar achter de façade van ongecompliceerdheid waren de Russen wel degelijk in staat tot technologische hoogstandjes.

De Yakhont voldoet volledig aan de definitie van wat de Amerikanen een silver bullet noemen: een duur en prestigieus, maar dodelijk technologisch hoogstandje. De haast negen meter lange geleide raket kan worden gelanceerd door vrachtwagens, vliegtuigen en onderzeeboten en heeft volgens producent Mashinostroeniya een bereik van 300 kilometer. De Yakhont wordt aangedreven door een zogeheten 'ramjet', een 'ademende' raketmotor. Als een onderzeeër de raket vanuit een gewone torpedobuis afschiet, schiet de Yakhont uit het water en vliegt naar een hoogte van zo'n 15 kilometer. Daarna zet hij met een snelheid van twee-en-een-half maal die van het geluid koers in de richting van het doel. Interne navigatie-apparatuur bepaalt de vliegrichting, zodat de radar niet aanhoeft. De kans op detectie door vijandelijke elektronische sensoren is hierdoor gering. Op 25 kilometer afstand van het doel daalt de Yakhont en vervolgt zijn weg op 5 meter boven de golven. Hierna wordt de doelzoekradar ingeschakeld.

Functionarissen van Mashinostroeniya hebben gezegd dat “landen in het Midden- en het Verre Oosten” inmiddels belangstelling hebben getoond: een duidelijke verwijzing naar Iran en China. De VS hebben zich over de modernisering van de Iraanse en Chinese marines herhaaldelijk bezorgd uitgelaten. China kocht begin dit jaar twee Russische destroyers van de Sovremny-klasse die zijn uitgerust met de zogeheten Sunburn anti-schipraketten, eveneens een geavanceerd wapensysteem.

Ook ondertekenden de twee landen een militaire samenwerkingsovereenkomst die voorziet in Russische technische steun bij de bouw van Chinese kernonderzeeërs. Iran kocht in China 10 kleine bootjes die zijn uitgerust met moderne anti-schipraketten. Met behulp van deze scheepjes zou de Golf betrekkelijk eenvoudig voor het drukke tankerverkeer zijn af te sluiten.

De VS zijn naarstig op zoek naar verdedigingsmaatregelen tegen de dreiging van dit soort raketten. In de Oekraïne kocht de Amerikaanse marine ter evaluatie al enige tientallen supersone doelraketten. Amerikaanse pogingen om ook de hand te leggen op de Sunburn heeft Rusland tot op heden altijd weten te voorkomen.

    • Menno Steketee