Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Astronomie

Ramsj

Arthur Schopenhauer: Werke in fünf Bänden.

Gebonden, Haffmans 1988, ƒ 57,30. Die Weisse Rose Amsterdam.

Verzorgde, goedkope uitgave (geen echte ramsj dus) van het verzamelde werk van Schopenhauer (1788-1860). De reeks opent met het magnum opus van de grote Duitse filosoof: Die Welt als Wille und Vorstellung, dat Schopenhauer op dertigjarige leeftijd schreef, en waarvan de eerste druk, uit 1819, zestien jaar later als oud papier werd verkocht. Daarna volgen twee delen Parerga und Paralipomena, terwijl de reeks afsluit met Kleinere Schriften (waaronder een verhandeling over ethiek). De uitgave gaat vergezeld van een 'Beibuch' met tekstverantwoording en noten. Bij Scheltema Amsterdam en Donner Rotterdam ligt het tweede deel in de ramsj van de Collected works van Kurt Gödel: een aantal artikelen uit de periode 1938-1974, die alle betrekking hebben op het grensgebied tussen wiskunde, logica en kosmologie. Uitvoerige toelichting, maar desondanks zware kost (van ƒ 93,40 voor ƒ 34,90).