Ramsj

Bernhard Kohlenbach: Pieter Lodewijk Kramer; architect van de Amsterdamse School.

Gebonden, V + K Publishing 1994, van ƒ 125,- voor ƒ 39,50. De Verbeelding Amsterdam. Van Gennep Amsterdam.

Uit het Duits vertaalde dissertatie over het leven en werk van Piet Kramer (1881-1961), een belangrijke vertegenwoordiger van de Amsterdamse School. Minutieuze studie waarin diverse projecten van Kramer uitvoerig aan de orde komen. De prachtige woningbouw bijvoorbeeld die hij - samen met Michel de Klerk - in de jaren twintig maakte voor De Dageraad in Amsterdam, en het warenhuis voor de Bijenkorf in Den Haag uit 1925. Bij Het Martyrium is te vinden: The foundations of architecture, vier invloedrijke essays van E.E. Viollet-Le-Duc (1814-1879) over onder meer de geschiedenis van de Franse architectuur, en de kunst van het restaureren (van ƒ 36,20 voor ƒ 12,50).

    • Henk Lagerwaard