Politieman doodgeslagen; Staking Kenia gaat gepaard met geweld

NAIROBI, 8 AUG. In een aantal steden van Kenia is vanmorgen gedeeltelijk gehoor gegeven aan de oproep van de oppositie tot een algemene staking. Bij een demonstratie in de hoofdstad Nairobi viel volgens de organisatoren een dode, naar verluidt een politieman.

In Nairobi bleven de meeste winkels gesloten, maar ministeries werkten normaal. Vermoedelijk zijn veel arbeiders niet naar hun werk gegaan uit vrees voor gewelddadigheden. In verschillende steden patrouilleerde oproerpolitie door de straten. Er was vanmorgen weinig verkeer in Nairobi en het openbaar vervoer in de hoofdstad draaide op halve kracht. In de sloppenwijk Mathare braken in de ochtenduren ongeregeldheden uit toen activisten probeerden het openbare vervoer lam te leggen. Een vrachtwagen vol kratten bier werd geplunderd.

Rond het middaguur verzamelden zich naar schatting 1.500 betogers in het Uhuru (Vrijheids-) Park van Nairobi, waar redevoeringen werden afgestoken door leden van de oppositie. Voor de demonstratie was geen officiële toestemming verleend. Drie mannen, van wie er één een lang mes in zijn bezit had, werden door honderden omstanders in elkaar geslagen, omdat zij ervan werden verdacht door de regeringspartij KANU te zijn uitgestuurd om onrust te stoken. Volgens de organisatoren van de demonstratie is een van de drie aan zijn verwondingen bezweken. Het zou gaan om een politieman in burger, die zich onder de betogers had gemengd. In de afgelopen weken zijn bijeenkomsten van de oppositie meermalen verstoord door knokploegen die waren ingehuurd door KANU.

In Mombasa, de tweede stad van Kenia, openden slechts enkele winkels hun deuren, net als in de westelijke stad Kisumu. In Nyahururu werden door demonstranten wegversperringen opgericht, evenals op een belangrijke toegangsweg tot Nairobi. In de meeste steden van het land hadden veiligheidstroepen gisteren al versterkingen aangevoerd.

De Nationale Conventie Assemblee (NCA), een overkoepelende organisatie van groepen voor de rechten van de mens, religieuze leiders en oppositiepartijen, gaf president Daniel arap Moi afgelopen dinsdag twee dagen om onderhandelingen te beginnen op straffe van een algehele staking vandaag. De door de regering illegaal verklaarde staking heeft als doel grondwetshervormingen af te dwingen. De regering van president Moi deed na grootschalige onlusten vorige maand in Nairobi enkele concessies en benoemde een speciale commissie die de grondwet gaat herzien. De oppositie wenst grondige hervormingen nog vóór de verkiezingen later dit jaar, een eis die de regering afwijst. De Keniaanse oppositie is onderling verdeeld en niet alle partijen steunden de stakingsoproep.

    • Koert Lindijer