Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Mensenrechten

Pest in Hoonhorst, maar Normaal speelt

ZELHEM, 8 AUG. De feesttent voor 3.500 Normaalfans is al vanuit de verte zichtbaar. In buurtschap Velswijk, gemeente Zelhem, zijn de voorbereidingen voor het concert van de boerenrockgroep vanochtend begonnen. Het concert gaat morgenavond gewoon door. Burgemeester Th. Heere van Zelhem is er gisteren niet in geslaagd een alternatieve locatie voor het optreden te vinden. Varkenshouders uit de buurt hebben protestacties aangekondigd.

Het concert van Normaal moest worden afgelast, vonden de varkenshouders, omdat het in het kader van de varkenspest niet veilig was. De afgelopen weken is de suggestie gewekt dat de varkenspest is verspreid door bezoekende boeren van het optreden. Zowel in het Gelderse Toldijk als in het Overijsselse Hoonhorst, waar respectievelijk half juli en deze week de pest werd geconstateerd, had Normaal kort tevoren een concert gegeven.

Burgemeester Heere verzocht Normaal en de organiserende carnavalsvereniging de show uit te stellen. Beide partijen konden tot hun spijt niet op dat verzoek ingaan. Gisteren heeft Heere binnen en buiten de gemeente gezocht naar een andere locatie. Die speurtocht is mislukt. Burgemeester Heere liet zich vervolgens geruststellen voor veterinaire deskundigen die meedeelden geen verhoogd risico te zien in het optreden. Uit voorzorg is de tent helemaal ontsmet. Ook de bezoekers moeten zich ontsmetten, en mogen niet in werkkleding de tent in. De Europese Commissie zag gisteren geen aanleiding voor een verscherpt regime of voor exportbeperkende maatregelen tegen Nederland, nu de pest zich heeft uitgebreid naar de provincie Overijssel. In diplomatieke kringen in Brussel heerst intussen nervositeit, doordat Nederland er maar niet in slaagt de varkenspest onder controle te krijgen, terwijl er bijvoorbeeld in België géén nieuwe uitbraken zijn.

Nederland kreeg er gistermiddag weer een geval bij, waardoor het totale aantal nu op 368 komt. Het gaat om een onderneming in Veghel (Noord-Brabant). Het is nog niet precies bekend om hoeveel dieren het gaat.