Opstand onder gevangenen in Curaçao

WILLEMSTAD, 8 AUG. In de gevangenis van Curaçao is is een grote groep gevangenen gisteren in opstand gekomen. De situatie pas na vijf uur onder controle. Er vielen geen gewonden.

De oproerkraaiers vernielden celdeuren en binnenmuren, waarna zij andere afdelingen van de gevangenis binnendrongen. De oproerpolitie moest met waarschuwingsschoten de rust herstellen.

De gevangenen protesteerden tegen een nieuwe bezoekregeling. Zo mag nu alleen nog naaste familie de gevangenis in. De directie nam beperkende maatregelen om de smokkel van geld, drugs, mobiele telefoons en wapens tegen te gaan.

Het oproer kwam niet als een verrassing. Advocaat P. Sulvaran had er twee weken geleden nog voor gewaarschuwd. “In de gevangenis geldt het recht van de sterkste. Het is een wonder dat het er zo lang zo rustig is gebleven.”

in de gevangenis op Curaçao zitten bijna zeshonderd gevangenen, maar er is slechts ruimte voor driehonderd gedetineerden. Om het cellentekort terug te dringen, krijgen twee politieposten buiten Willemstad er capaciteit bij. (ANP)