Omzet Sara Lee/DE meer dan 10 miljard

ROTTERDAM, 8 AUG. Sara Lee/Douwe Egberts, de Nederlandse dochtermaatschappij van het Amerikaanse Sara Lee, heeft voor het eerst een jaaromzet behaald van meer dan 10 miljard gulden. De omzet over het boekjaar dat is afgesloten op 30 juni steeg met bijna 7 procent naar 10,14 miljard gulden. De netto winst steeg met 14 procent van 820 miljoen gulden naar 935 miljoen.

Sara Lee/DE verwacht, onder voorbehoud van bijzondere ontwikkelingen van de prijzen van ruwe koffie en van valutakoersen, een verdere groei van het bedrijfsresultaat te kunnen realiseren voor het boekjaar 1997-'98. Het bedrijfsresultaat voor 1996-'97 steeg met 12 procent naar 1,22 miljard gulden. Sara Lee/DE is in Nederland verantwoordelijk voor twee van de vier productdivisies van de Amerikaanse moeder: voedings- en genotmiddelen (onder meer Douwe-Egbertskoffie, Pickwickthee en Drum-tabak) en persoonlijke verzorging (onder meer Sanex).

Ook het Amerikaanse Sara Lee heeft een duidelijke betere winst behaald. Sara Lee schroefde de nettowinst over het boekjaar op van 916 miljoen naar 1,0 miljard dollar (2,1 miljard gulden), wat neerkomt op een groei van ruim 10 procent. De omzet trok aan met 6 procent van 18,6 miljard naar 19,7 miljard dollar (41,7 miljard gulden).

In de divisie koffie en kruidenierswaren daalde de omzet met bijna 3 procent naar 2,8 miljard dollar, terwijl het bedrijfsresultaat met hetzelfde percentage omhoog ging tot 440 miljoen dollar. Sara Lee wijt deze ontwikkeling aan de negatieve invloed van de Amerikaanse dollar die al maanden achtereen ten opzichte van vooral Europese munteenheden steeds duurder is geworden. Zonder het effect van de valutaschommelingen zou sprake zijn geweest van een hogere omzet en een winstverbetering van meer dan 10 procent.

De omzet nam toe met 16 procent tot 7,6 miljard dollar. Een belangrijk deel van de stijging was het gevolg van aankoop van het Franse vleesverwerkingsbedrijf Aoste. Het bedrijfsresultaat steeg met 13 procent naar 476 miljoen dollar.