'Meisje seksueel misbruikt'; Spelers Telstar krijgen ontslag na wangedrag

ROTTERDAM, 8 AUG. De voetbalclub Telstar heeft, naar nu pas bekend is geworden, begin vorige week vier spelers op staande voet ontslagen. Zij zouden tijdens een trainingskamp seksuele gemeenschap hebben gehad met een minderjarig meisje. De spelers tekenen protest aan tegen hun ontslag.

Volgens bestuursvoorzitter J. de Wit van de eerste-divisieclub uit Velzen speelden de gebeurtenissen zich af tijdens de laatste avond van een jaarlijks trainingskamp van Telstar in het Drentse Norg. Eén van de vier betrokken spelers zou op zaterdagavond 26 juli in gezelschap van een vijftienjarige Nederlandse toeriste uit een plaatselijke discotheek zijn gekomen. In een auto voor het hotel waar de spelers logeerden zouden de twee gemeenschap hebben gehad. Onduidelijk is of dit met instemming van het meisje gebeurde. Daarna zouden de andere drie spelers achtereenvolgens ook seksuele contacten met haar hebben gehad.

Het meisje, wier identiteit en woonplaats niet door de club worden vrijgegeven, heeft zich de volgende dag bij de trainer van Telstar, H. van den Ham, gemeld en hem over de gebeurtenissen verteld. Volgens bestuursvoorzitter De Wit wilde het meisje geen aangifte doen bij de politie, hoewel de trainer hierop zou hebben aangedrongen. Het bestuur van de club hoorde de dag daarop de betrokken spelers, die volgens De Wit het incident in grote lijnen zouden hebben bevestigd. Daarna heeft Telstar hen op staande voet ontslagen.

Een woordvoerder van het politiekorps Midden- en Noord-Drenthe bevestigt dat de politie tot nu toe geheel buiten deze zaak is gebleven. Volgens de woordvoerder kan, indien het om een zedendelict gaat, nog enkele jaren aangifte worden gedaan. Dat het daarbij om een minderjarige gaat, is een verzwarende omstandigheid.

De club heeft intussen “professionele opvang” voor het meisje geregeld, aldus De Wit, die zei eraan te twijfelen of het meisje haar ouders al over het incident had ingelicht. Telstar stelt zich op het standpunt, dat de club niet juridisch aansprakelijk is voor de gedragingen van zijn spelers. De grond voor het ontslag is de opvatting van het Telstar-bestuur over het gebeurde dat, in de woorden van voorzitter De Wit, “zoiets niet kan”.

De voorzitter zegt de zaak 'aanhangig' gemaakt te hebben bij de spelersvakbond, de Vereniging van Contractspelers. De bond wil het ontslag voor haar vier leden echter aanvechten en heeft daartoe een advocaat in de arm genomen.

De betrokken spelers zijn allen rond de twintig jaar oud en op één na ongehuwd. Alle vier waren zogenoemde semi-profs en hadden contracten met de club in de orde van grootte van 20.000 tot 25.000 gulden per jaar plus eventuele premies. De spelers waren niet voor commentaar bereikbaar.

Eerder dit jaar kwam de voormalige stervoetballer van Ajax, Patrick Kluivert, in opspraak omdat hij met samen drie vrienden tegen haar wil seks zou hebben gehad met een vrouw.