'Leger Rwanda vermoordt Hutu's'

NAIROBI/KIGALI, 8 AUG. Het Rwandese leger doodt op grote schaal ongewapende Hutu-burgers, aldus de mensenrechtenorganisatie Amnesty International en de VN-waarnemers die in de Middenafrikaanse staat toezien op de mensenrechten.

Volgens een gisteren gepubliceerd rapport van Amnesty zijn in de maanden mei, juni en juli in Noordwest-Rwanda ten minste 2.300 ongewapende Hutu's vermoord. “In tegenstelling tot wat de regering soms zegt, zijn deze mensen niet per ongeluk gedood tijdens vijandelijkheden (tussen het Rwandese leger en Hutu-rebellen red.). Hele gezinnen - ook veel kinderen - werden tot in hun huizen toe opgejaagd.” Noordwest-Rwanda, en dan met name de stad Ruhengeri, was de machtsbasis van de voormalige president Habyarimana. Na diens dood in 1994 waren ook veel leiders van het Hutu-extremistische regime, dat verantwoordelijk is voor massaslachtingen onder voornamelijk Tutsi's, uit het gebied afkomstig. Het huidige, door Tutsi's gedomineerde bewind, is in een felle strijd verwikkeld met Hutu-extremistische guerrillastrijders, die zich in de bossen bij Ruhengeri schuilhouden.

Volgens een - eveneens gisteren vrijgegeven - rapport van de VN-missie zijn er in mei en juni ten minste 2.222 Hutu's door het leger vermoord, onder wie veel ongewapende burgers, “in omstandigheden die sterk suggereren dat er sprake is van schendingen van de mensenrechten”. (AP, AFP)