Labouchere doet boete

ROTTERDAM, 8 AUG. Effectenbank Labouchere biedt klanten voor wie zij ongevraagd vorige maand aandelen Multihouse verkocht, een individuele vergoeding voor het mislopen van koerswinst op deze effecten.

De bank heeft de gegevens van gedupeerde klanten kunnen traceren die tussen 6 en 30 juni geen contact hebben opgenomen met de beursorderlijn VEB Bottom Line. Alleen zij komen in aanmerking voor een vergoeding. Morgen ontvangen zij een brief waarin de bank voorstelt “een oplossing te vinden voor dit probleem.” Om hoeveel klanten het gaat, wil de bank niet zeggen, evenmin welk bedrag is gemoeid met de vergoeding die voor rekening van de bank komt. “De financiële consequenties voor Labouchere vinden wij niet zo belangrijk”, zegt een woordvoerdster. “Zwaarder weegt dat wij de immateriële schade aan de zakelijke relaties met onze klanten herstellen.”

Labouchere had aandelen Multihouse van klanten verkocht aan het automatiseringsbedrijf Sanderink Beheer die een bod van 70 cent per aandeel had gedaan. Alleen via een melding op de beursordertelefoonlijn waren Laubouchere's klanten daarover geïnformeerd. Wie toen niet had gebeld, wist niet van de verkoop van de Multihouse-aandelen. Vlak na de verkoop explodeerde de koers van 70 cent naar 3,80 gulden. Klanten die hiervan dachten te kunnen profiteren, kwamen bedrogen uit. Labouchere zal in het vervolg klanten schriftelijk op de hoogte te stellen alvorens in te gaan op een bod.