Koersen dalen na historisch beursrecord

AMSTERDAM, 8 AUG. De koersindex op de Amsterdamse effectenbeurs is vanochtend, na het slotrecord van 1011,62 punten gisteren, net boven de grens van duizend punten gebleven. Vrijwel alle hoofdfondsen stonden op verlies, waardoor de AEX-index terugviel naar 1000,99 punten.

AMSTERDAM Het betekende een verlies van 9,49 punten (0,94 procent). Het verlies van Wall Street, de iets lagere dollarkoers en de negatieve obligatiemarkt zetten de koersen vanochtend onder druk. Elders in Europa toonden de effectenbeurzen zich ook voorzichtiger na twee hoogtijdagen, die resulteerden in een reeks slotrecords.

De teleurstelling van beleggers over de halfjaarwinst van Reed Elsevier was nog niet weggeëbt. Het aandeel Elsevier was opnieuw de grootste daler onder de hoofdfondsen en daalde 2,80 gulden op 32,40 gulden. Ook Koninklijke Olie zakte verder weg, nadat winstcijfers over het tweede kwartaal gisteren al slecht waren gevallen. Koninklijke Olie verloor twee gulden op 115,90 gulden.

Andere verliezers waren KLM en Hoogovens. Bij een bijzonder lage omzet daalde de koers van de luchtvaartmaatschappij 1,20 naar 78 gulden. Hoogovens verliest al enkele dagen terrein na de publicatie van enigzins tegenvallende cijfers. Vanochtend volgde een koersverlies van 2,60 op 128 gulden.

Gist-Brocades was een van de weinige uitzonderingen, ook wat betreft de omzet, die bijzonder hoog was. Ondanks de sterke verlaging van de winstverwachting eerder deze week won Gist acht dubbeltjes op 65,50. De onderneming in Delft was daarmee de grootste stijger onder de hoofdfondsen. “Iemand steekt stevig zijn nek uit. Die pikt 1,4 miljoen stukken Gist op”, aldus een handelaar. De koers van het aandeel daalde deze week met 18 procent nadat de onderneming onverwacht haar winstprognose voor het jaar 1997 negatief bijstelde.

Op de lokale markt betaalde Van Dorp de tol voor de rode cijfers uit het eerste halfjaar. De leverancier van kantoorartikelen daalde 2,40 gulden op28,60 gulden. Mooie winstcijfers die Norit en Van Kempen gisteren na beurs publiceerden, maakten bij beleggers echter nauwelijks een reactie los.

De koers van de Amerikaanse dollar is vanochtend op de Europese valutamarkten iets lager geopend. Aan het begin van de middag werd 2,1047 genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 2,1135 op donderdag.

De dollar kwam gisteravond op de wisselmarkt in New York ruim onder de 2,11 gulden. Volgens handelaren werd de dollar meegetrokken in de val van het pond sterling, dat in twee dagen tijd een koersverlies leed van een dubbeltje. Het pond wist zich vanochtend licht te herstellen van 3,3515 tot 3,3570 gulden.

NEW YORK Wall Street is er gisteren niet in geslaagd het record van de voorgaande dag vast te houden. Het Dow Jones-gemiddelde dat eerst nog wel omhoog ging, daalde uiteindelijk toch 71,31 punten naar 8188,00.

Aanvankelijk borduurde de aandelenmarkt voort op de vriendelijke stemming van woensdag. Toen noteerden vooral technologiefondsen flink hoger.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot hoger, vooral dankzij een herstel van de bouwfondsen. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 128,61 punten (0,66 procent) tot 19.604,46. De omzet kwam uit op 470 miljoen aandelen.