Katjoesja's afgevuurd op Noord-Israel

TEL AVIV, 8 AUG. Vanmorgen vroeg zijn er vanuit Zuid-Libanon katjoesja-raketten op Noord-Israel afgevuurd. Het Israelische leger gaat er vanuit dat de aanval het werk is van de Hezbollah-beweging, maar deze wijst de verantwoordelijkheid af. Een van de raketten sloeg door het dak van de schuilkamer van een synagoge in Kiryat Shemonah, luttele minuten na de beëindiging van het ochtendgebed. Drie mensen werden door de inslag van een raket licht gewond.

De bewoners van Kiryat Shemonah kregen vanmorgen opdracht de schuilkelders in te gaan. Enkele uren later werd het raket-alarm opgeheven. Het was vanmorgen nog onduidelijk of de actie het begin is van een nieuwe reeks aanvallen of wraak is voor incidenten in Zuid-Libanon, waar als gevolg van Israelische beschietingen Libanese burgers werden gedood en gewond.

Hezbollah beschuldigde gisteren Israel ervan verantwoordelijk te zijn voor een bom die in een Libanees dorp nabij de grens met Israel ontplofte. Daarbij vonden een vrouw en haar drie kinderen de dood.

Israelische militaire woordvoerders beschuldigden Hezbollah ervan deze explosieve lading te hebben geplaatst tegen Israelische soldaten of huurlingen van het Zuid-Libanese leger. Israel heeft de raket- en mortieraanvallen van Hezbollah op stellingen in Zuid-Libanon de afgelopen dagen opvallend kalm geïncasseerd. Enkele van de raketten vielen eergisteren op Israelisch gebied nabij de grens.

Yitzhak Mordechai, de Israelische minister van Defensie, legde de politiek van zelfbeheersing uit als een teken aan Hezbollah dat Jeruzalem niet uit is op verbreking van de akkoorden die via Amerikaanse bemiddeling anderhalf jaar geleden werden bereikt. De essentie daarvan is dat beide partijen zouden afzien van het betrekken van de burgerbevolking in de strijd.

Nadat een Israelische commando-eenheid deze week vijf Hezbollah-strijders diep in Zuid-Libanon doodde, werd door het Israelische opperbevel op een Hezbollah-offensief gerekend.

Of Israel ook na de aanval van vanmorgen het kruit droog houdt is twijfelachtig. De impuls van de regering-Netanyahu is, juist als die van vorige regeringen, om na aanvallen op Kiryat Shemonah hard terug te slaan. In dat geval is een snelle escalatie van de strijd te verwachten met risico's voor steden als Haifa en Sfad die nu ook binnen het bereik van katjoesja-raketten zijn komen te liggen. Iran heeft deze, aldus Israel, aan Hezbollah geleverd.

    • Salomon Bouman