Jongmans en Vriesde in finale 800 meter

ATHENE, 8 AUG. Zowel Stella Jongmans als Letitia Vriesde heeft bij de wereldkampioenschappen atletiek in Athene de finale bereikt van de 800 meter. Met name van Jongmans was dat een goede prestatie. Ze kwam gisteravond uit een bijna kansloze positie terug, passeerde na een lange eindsprint de Tsjechische Formanova en de Nieuw-Zeelandse Hodgkinson en werd alsnog derde.

Haar tijd van 1.59,32 minuten was haar beste in dit seizoen. Voor Jongmans is het de eerste keer dat ze een finale van een groot internationaal kampioenschap heeft bereikt.

Favoriete Maria Mutola uit Mozambique, die pas vlak voor de start haar goede spikes kreeg, liep vanaf het begin een hoog tempo. Daardoor raakte Jongmans wat achterop. “Ik moest het gat zo klein mogelijk proberen te houden en dan vertrouwen op mijn eindsprint”, zei de atlete na afloop van haar race. Ondanks een behoorlijke achterstand achtte Jongmans zich nooit kansloos. “Je moet altijd positief blijven.”

De Surinaamse Vriesde plaatste zich in de tweede halve finale schijnbaar eenvoudig voor de eindstrijd van morgen. Ze liet de Cubaanse Quirot voorgaan op de streep en werd zelf tweede in 1.59,62. “Ik zag op het scherm dat ik veilig op die tweede positie liep.” Vriesde won twee jaar geleden bij de wereldkampioenschappen in Göteborg zilver en zegt nu voor de wereldtitel te gaan. “Ik ga altijd voor het hoogste. Het is in de finale alles of niets. Ik hoop dat het een snelle race wordt.”

De Nieuw-Zeelandse Beatrice Faumuina zorgde op de zesde dag van de WK in Athene voor een grote verrassing door het discuswerpen te winnen. Haar gouden worp van 66,82 meter betekende de eerste medaille voor Nieuw-Zeeland in de geschiedenis van de wereldkampioenschappen. Faumuina bleef titelverdedigster Ellina Zvereva uit Wit-Rusland met bijna een meter voor.

De wereldtitel bij het kogelstoten ging zoals verwacht naar Astrid Kumbernuss uit Duitsland. Zij stootte 20,71 meter, waarmee de olympisch kampioene haar wereldtitel prolongeerde.