Japans overschot verder omhoog

TOKIO, 8 AUG. Het Japanse overschot op de lopende rekening is in de maand juni voor de derde achtereenvolgde maand gestegen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dit heeft het Japanse ministerie van Financiën vandaag bekend gemaakt. De stijging in juni bedroeg 55,8 procent waarmee het overschot uitkwam op 1.018 miljard yen (ruim 18 miljard gulden).

Belangrijkste oorzaak voor de stijging is een groei van de export van auto's en kantoormachines. Voor het eerst sinds 1993 is ook het overschot voor de eerste helft van dit jaar hoger uitgekomen dan dezelfde periode vorig jaar: 5.054 miljard yen (plus 40 procent). Tokio constateert echter opnieuw dat de stijging wordt veroorzaakt door eenmalige factoren. Belangrijke factor is de goedkope yen. De Amerikaanse handelsvertegenwoordigster, Charlene Barshefsky, heeft reeds gewaarschuwd dat Japan z'n economisch herstel niet via exportgroei moet realiseren.