Inflatie stijgt naar 2,4 procent in juli

ROTTERDAM, 8 AUG. De consumentenprijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is in juli 2,4 procent hoger uitgekomen in vergelijking met juli vorig jaar. Dit heeft het CBS vanmorgen gemeld. Het cijfer van 2,4 geeft Nederland een van de hoogste inflatieniveau's van de Europese Unie, samen met Griekenland, Denemarken en Groot-Brittannië.

De inflatie op jaarbasis bedroeg in juni nog 2,2 procent. Van juni op juli steeg de consumentenprijsindex met 0,6 procent. Een stijging is in deze periode volgens het CBS gebruikelijk. De huren van woningen en de prijs van aardgas zijn afgelopen maand omhoog gegaan. Ook autobrandstoffen zijn met 6 procent fors in prijs gestegen, mede door de accijnsverhoging. De verlaging van de motorrijtuigenbelasting met 17 procent woog hier tegen op. Kleding en schoeisel zijn in prijs gedaald door de uitverkoop, hoewel de prijsdaling dit jaar minder scherp uitviel dan vorig jaar. De prijzen van onder meer aanrdappelen en thee waren juist hoger. De huurverhoging per 1 juli kwam uit op gemiddeld 4,2 procent. Vorig jaar stegen de huren gemiddeld nog met 4,1 procent. Tezamen met de ontwikkeling van de huurwaarde van eigen woningen had de huuraanpassing een verhogende invloed op de totale prijsindex van 1,0 procent. Het huren van een woning in 1997 is gemiddeld 42 procent duurder dan in 1990. Het CBS stelt sinds maart 1997 naast de eigen consumentenprijsindex ten behoeve van de Europese Unie ook de geharmoniseerde consumentenprijsindex van Nederland samen voor vergelijkingen binnen de Unie, maar die is minder geschikt om de nationale inflatie weer te geven. De geharmoniseerde inflatie was 2,2 procent op jaarbasis en 1,7 procent in juni.