Herkströters basics en die van Shell 'prima'

DEN HAAG, 8 AUG. “Zomaar uit het niks had ik ineens een dubbele longontsteking opgelopen”, zegt president-directeur Cor Herkströter (60) van de Koninklijke Shell/Groep.

Na zeven weken ziekte hervatte hij vorige weekzijn werk in het het chique hoofdkantoor aan de Haagse Oostduinlaan. Gisteren presenteerde hij, volledig hersteld, (“Ik voel me prima”) de resultaten van Shell over het tweede kwartaal en het eerste halfjaar, die hij “bevredigend” noemde. De uitleg van Shell's gecompliceerde resultatenrekening gaat Herkströter makkelijk af, want hij is behalve econoom ook registeraccountant.

“Uit het niks, zeg ik, want ik ben eigenlijk nooit ziek. In een weekeinde kwam het ineens op. Bij onderzoek kwam er een longontsteking aan het licht, maar de gebruikelijke behandeling met penicilline werkte niet.

“Toen is vooral dankzij sterke aandrang van mijn vrouw in het ziekenhuis goed onderzocht of er iets méér met me aan de hand was, maar ik kan gelukkig zeggen dat er niets is gevonden.

“Mijn basics zijn prima, net als die van Shell, anders zouden we niet een rendement op geïnvesteerd vermogen van 11,5 procent bekend kunnen maken. Kijk maar naar ons bedrijfsresultaat: een plus van 9 procent.”