Gist mist

De onverwachte waarschuwing van Gist-brocades (penicilline) dat de winst dit jaar niet omhoog, maar omlaag gaat, viel niet alleen beleggers en financiële analisten rauw op hun dak. Ook de directie en de commissarissen, die de directie moeten controleren en met advies terzijde staan, hebben pech.

De directie heeft geen aandelenopties, maar wel een aankoopregeling voor aandelen, waarbij Gist zelf renteloze leningen verstrekt. Vorig jaar ging het om negen ton. Managers kochten toen Gist-aandelen tegen 53,40 gulden per stuk. Zij staan na de bijna 20 procent koersval afgelopen week nog op een tientje winst, als de managers tenminste hun aandelen nog hebben. Het bezit van eigen aandelen en de handel daarin door managers is in Nederland, in tegenstelling tot Amerika en het Verenigd Koninkrijk, geen openbare informatie.

Ook de commissarissen hebben een tegenvaller. Zij delen mee in de winst: 180 gulden per miljoen gulden winst, ruim 28.000 per man vorig jaar. Zulke tantièmes raken steeds meer in ongebruik: commissarissen moeten het hardst werken als er financiële problemen zijn en juist dan zouden zij hun werklust gratis moeten leveren omdat er geen winst is.

Geluk bij een ongeluk dat de commissarissen net dit jaar toestemming hebben gekregen om hun vaste beloning op te trekken.

    • Menno Tamminga