El Al steunt Martinair in kort geding tegen Schiphol

ROTTERDAM, 8 AUG. De Israelische luchtvaartmaatschappij El Al sluit zich aan bij het kort geding dat Martinair tegen Schiphol heeft aangespannen. Net als de chartermaatschappij wil ook EL Al dat de beperkingen voor nachtelijke vluchten worden opgeschort.

Het kort geding diende vanmiddag voor de president van de rechtbank in Haarlem. Advocaat J. Brada van El Al liet weten geen zelfstandige vordering in te stellen, maar de eisen van Martinair te zullen ondersteunen. Gisteren hadden ook het afhandelingsbedrijf Aero Ground Services en de de vereniging van Nederlandse luchtvracht transporteurs (ATAN) zich bij het kort geding aangesloten.

Alle partijen verzetten zich tegen de beperkende maatregelen die Schiphol oplegt in een poging de geluidsoverlast tijdens de nachtelijke uren binnen de wettelijke perken te houden. Ze willen allemaal dat die worden opgeschort.

Martinair wordt getroffen door het startverbod voor 'wide body'-toestellen tussen 23 en 6 uur. Ook El Al heeft daar last van.

Martinair wilde via het kort geding bereiken dat in elk geval de vroege starts naar bestemmingen rond de Middellandse Zee dit weekeinde gewoon kunnen doorgaan. Schiphol vindt dat de twee toestellen van het type Boeing 747-200, waarmee Martinair in de zomermaanden naar vakantiebestemmingen vliegt, te veel lawaai maken voor nachtelijke starts. Martinair wijst er echter op dat het hele vluchtschema van de machines is afgestemd op de vroege starts vanaf Schiphol.

Schiphol verwacht vandaag de drukste dag uit zijn bestaan te beleven. Volgens de prognoses doen vandaag 110.000 passagiers Schiphol aan. De drukte komt voor rekening van de 62 chartervluchten die vandaag bovenop de duizend normale lijndiensten vertrekken. Op de drukste dag in 1996 waren dat er 99.000.