Centraal Museum koopt werk Koch aan

UTRECHT, 8 AUG. Het Centraal Museum in Utrecht heeft zijn collectie schilderijen van Pyke Koch (1901-1991) uitgebreid met Scrum IV. Het stuk, dat het museum al geruime tijd in bruikleen had, is verworven met behulp van Utrechtse fondsen en particulieren. Het Centraal Museum wil niet vertellen hoeveel ervoor is betaald. Inclusief de laatste aankoop bezit het Utrechtse museum nu dertien schilderijen en vier tekeningen van Koch.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Koch enige tijd lid van de NSB en was hij aangesloten bij de Kultuurkamer. Zijn belangrijkste werk Het Wachten (1941) vertoont subtiele verwijzingen naar het fascisme. Na de oorlog werd hij in eerste instantie vrijgepleit van collaboratie, maar in 1950 legde de Centrale Ereraad voor de Kunst Koch alsnog een tentoonstellingsverbod op. Dat embargo werd in 1955 opgeheven.

Scrum IV (1979) meet 30 bij 45 centimeter. Het verbeeldt het duw- en trekwerk van twee rugbyteams die op een ijzige sneeuwvlakte vechten om de bal. Het werk is tot en met 28 september te zien in het Centraal Museum op de tentoonstelling van Charley Toorop, Gerrit Rietveld en Pyke Koch. (ANP)