Britse rente opnieuw verhoogd

LONDEN, 8 AUG. De Bank of England heeft gisteren haar basisrente verder verhoogd van 6,75 tot 7,0 procent. Met de maatregel, die niet als een verrassing kwam, moeten consumentenbestedingen en inflatie binnen de perken worden gehouden. Het is de vierde renteverhoging door de Britse centrale bank sinds begin mei de Labour-partij aan de macht kwam.

Telkens ging het om 0,25 procentpunt. De nieuwe regering gaf de Bank of England de bevoegdheid de rente op eigen gezag te wijzigen. De centrale bank moet haar rentebeleid wel richten op de inflatiedoelstelling van de regering. De regering wil de inflatie beperkt houden tot 2,5 procent. Ondanks de renteverhoging ging de koers van het pond in eerste instantie met twee cent omlaag naar 3,3750 gulden. Volgens valutahandelaren kwam dat doordat de Bank of England suggereerde dat de verhoging voorlopig de laatste is. “De rente ligt nu op een niveau dat past bij de inflatiedoelstelling. Het besef daarvan kan de opwaartse druk op het pond verminderen”, aldus de bank. Het Britse bedrijfsleven klaagt al lang dat de exportpositie door het sterke pond wordt aangetast. Renteverhogingen maken de munt aantrekkelijker voor beleggers. Volgens de centrale bank is de opmars van het pond “voor een groot deel” toe te schrijven aan factoren buiten haar invloed. (KRF, Reuter, AP)