Bouterse

TROUW

Bouterse wordt verdacht van betrokkenheid bij grootscheepse handel in cocaïne, die ten dele via Nederland liep. Dat laatste verklaart [...] het verschil in optreden tegen Bouterse inzake de decembermoorden in 1982. Dat was een schokkende gebeurtenis [...] maar een binnenlandse Surinaamse aangelegenheid. [...] Nu gaat het om een inbreuk op onze rechtsstaat, waartegen niet zozeer de politiek alswel justitie dient op te treden.

Ondertussen zou het naïef zijn te denken dat deze stap geen gevolgen heeft voor onze relatie met Suriname. [...] Wie echter meent dat dit een reden is om Bouterse zijn gang maar te laten gaan, vergist zich lelijk . [...]

Het klinkt paradoxaal, maar door nu te doen wat de rechtsstaat eist [...] tonen wij dat er tussen beide landen zoiets als een volwassen relatie bestaat.