Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Luchtvaart

Alitalia lonkt naar de KLM

ROTTERDAM, 8 AUG. Bedrijfsdirecteur Domenico Cempella van Alitalia, de nationale Italiaanse luchtvaartmaatschappij, vindt dat zowel de KLM als Air France kandidaten zijn om in de toekomst een alliantie met Alitalia te sluiten. Hij zei dat in een interview met het blad L'Expresso.

Wie het wordt zal met name afhangen van de kwaliteit van de internationale netwerken van die maatschappijen. “De KLM is een erg aantrekkelijke kandidaat maar een huwelijk is een serieuze aangelegenheid waarover goed moet worden nagedacht”, aldus Cempella.

De mogelijke alliantievorming tussen KLM en Alitalia, waarover de vertrekkende KLM-topman Pieter Bouw vorige week in deze krant sprak, heeft deze week op de beurs van Milaan geleid tot een explosie van het Alitalia-aandeel. Zowel woensdag als donderdag moest de handel in die aandelen worden opgeschort, omdat de koers met meer dan de toegestane 10 procent per dag omhoog schoot. Die koers kreeg vorige maand al een oppepper toen de Europese Commissie haar goedkeuring hechtte aan het voornemen van de Italiaanse overheid om ruim drie miljard in de Italiaanse maatschappij te pompen om een verregaande herstructureringsprogramma te financieren. Alitalia wil de komende twee jaar niet-kernactiviteiten, banen en salariskosten verminderen. Het bedrijf verwacht voor het eerst in elf jaar winst te maken.