Wereldkampioen raakt door doping titel kwijt

ROTTERDAM, 7 AUG. De wereldkampioenschappen atletiek in Athene zijn vanmorgen getroffen door drie dopingschandalen. Wereldkampioen kogelstoten Aleksandr Bagach uit Oekraïne, 400 meter hordeloper Pascal Maran uit Frankrijk en hinkstapspringster Oxana Zelinskaya uit Kazachstan zijn betrapt op het gebruik van verboden stimulerende middelen gebruikt.

De laatste twee plaatsten zich niet voor de finale van hun onderdeel. Bagach werd zaterdag wereldkampioen. Hij moet zijn gouden medaille en zijn winstpremie van 120.000 gulden inleveren. Bagach veroverde zaterdag de eerste titel bij de zesde wereldkampioenschappen met een afstand 21,47 meter in zijn derde poging. Bij de Olympische Spelen in Atlanta eindigde hij vorig jaar op de derde plaats.

De 30-jarige atleet werd in 1989 ook al positief bevonden. Na wedstrijden om de Europa Cup werden bij hem sporen aangetroffen van het mannelijke hormoon testosteron. Hij kwam toen nog voor Rusland uit. Hij zat destijds een schorsing van twee jaar uit. Door nieuwe regelgeving komt Bagach er nu waarschijnlijk met een waarschuwing vanaf.

De gouden medaille bij het kogelstoten en de bonus van 60.000 dollar gaan nu naar de Amerikaan John Godina. De wereldkampioen van 1995 eindigde zaterdag als tweede achter Bagach. Godina had zich bij de Amerikaanse selectiewedstrijden niet geplaatst voor de wereldkampioenschappen, maar kreeg als regerend wereldkampioen een wild-card om alsnog in de Griekse hoofdstad aan de start te verschijnen. De zilveren medaille is voor Oliver-Sven Büder uit Duitsland, de bronzen voor C.J. Hunter uit de Verenigde Staten.