Wederzijdse lof van Jeltsin en patriarch Aleksej

MOSKOU, 7 AUG. President Jeltsin van Rusland en de patriarch van de Russisch-orthodoxe kerk, Aleksej II, hebben elkaar gisteren bij de inwijding van een nieuwe kerk uitvoerig geprezen.

Jeltsin zei dat “geen obstakels ons kunnen scheiden, omdat we de rol en het belang kennen van het herstel van de orthodoxe kerk in Rusland”. Aleksej van zijn kant prees de president omdat hij “de aspiraties vervult van tientallen miljoenen gelovigen”.

De relatie tussen beide leiders kwam onlangs onder druk te staan door een veto van Jeltsin over de nieuwe godsdienstwet, die de orthodoxe kerk bevoordeelt boven zogenoemde 'niet-traditionele' religies als het katholicisme. Volgens Jeltsin schendt de godsdienstwet de burgerrechten. De patriarch echter vindt dat de wet de Russen beschermt tegen “vernietigende pseudo-religieuze culten en valse buitenlandse missionarissen”. (AP)