Vrouw daagt kerk voor rechtbank om herstel van eer

ROTTERDAM, 7 AUG. De vrouw waarover een psychiater in een rapport voor de kerkelijke rechtbank in Roermond schreef dat zij ongeschikt was om het huwelijk aan te gaan, wil eerherstel. Zij daagt de katholieke kerk voor de burgerlijke rechtbank. Voor het Medisch Tuchtcollege spant zij opnieuw een zaak aan tegen psychiater Bausch, die het rapport opstelde zonder de vrouw te zien.

De kerk besloot het huwelijk van de vrouw met haar ex-echtgenoot ongeldig te verklaren omdat de vrouw geestelijk niet in staat geweest zou zijn het ja-woord te geven. Het rapport waarop de kerk zich baseerde was van de hand van psychiater Bausch. Bausch heeft het rapport dat zij over de vrouw schreef deze week aan haar gegeven. De vrouw had gedreigd een kort geding tegen Bausch aan te spannen, indien die in haar weigering het rapport te overhandigen zou volharden.

De advocaat van de vrouw, A. Mulders, start een procedure om de katholieke kerk tot eerherstel van zijn clënte te dwingen. Hij vindt dat de kerk op grond van zo'n rapportje “nimmer een van haar gelovigen zo mag vernederen”.

Volgens Mulders zijn de argumenten er met de haren bijgesleept. Een van de argumenten die in het rapport tegen Heuvelmans zijn aangevoerd is dat zij op zesjarige leeftijd haar flaporen heeft laten rechtzetten. In het rapport stond ok dat Heuvelmans “infantiel” en “neurotisch” zou zijn.

Het Medisch Tuchtcollege in Eindhoven veroordeelde psychiater Bausch in juni tot een geldboete van tweeduizend gulden omdat zij de vrouw nooit had gezien.