Voorkeur; Musea

HENRI EVERS De typisch negentiende-eeuwse bouwmeester Henri Evers, die het Rotterdamse stadhuis bouwde, is een vrijwel vergeten architect. De tentoonstelling die het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) over hem heeft ingericht, past daarom in de ambitieuze doelstelling van het instituut de Nederlandse architectuurgeschiedenis te herschrijven door aandacht te vragen voor tot nu toe onderbelichte stromingen en ontwerpers. Henri Evers (1855-1929). Bouwmeester van het Rotterdamse raadhuis, Nederlands Architectuurinstituut, Museumpark 25 Rotterdam, t/m 14 sept. Di t/m za 10-17u, zon- en feestdagen 11-17u.

DE COLLECTIE BOENDERMAKER Kunstverzamelaar Piet Boendermaker (1877-1947) was volgens de kunstenaar Raoul Hynckes 'de grote verzamelaar' die 'schilderijen bij tientallen tegelijk kocht'. Boendermakers collectie bestaat voor het merendeel uit werk van de schilders van de Bergense School, zoals Leo Gestel, Dirk Filarski, Else Berg, Mommie Schwarz, Piet Wiegman en Matthieu Wiegman. Verder had Boendermaker nog honderden schilderijen in zijn bezit van schilders wier stijl min of meer verwant was met het expressionisme van de Bergense School, onder anderen Piet van Wijngaerdt, Charley Toorop en de Vlaming Gustave De Smet. Het Museum Kranenburgh toont een verrassend mooie keuze van ruim honderd werken uit de Boendermaker-collectie. De collectie Boendermaker, t/m 28 sept. Museum Kranenburgh, Hoflaan 26, Bergen. Di t/m zo 13-17 u.

HERMAN GORDIJN Op de expositie 'Het Amsterdam van Herman Gordijn' in het Amsterdams Historisch Museum is de hoofdstad opgevat als een soort surrealistische vrijstaat. De binnenstad is het decor waarin de schilder Herman Gordijn (Den Haag, 1932) zijn obsessies en dromen naar hartelust heeft geprojecteerd. Het Amsterdam-project, waaraan hij vijf jaar werkte, omvat elf olieverfschilderijen, een enorm drieluik, tekeningen en etsen. Daarnaast exposeert het museum ouder werk van Gordijn, waaronder een groot aantal van zijn vermaard geworden portretten zoals die van koningin Beatrix en oud-burgemeester Samkalden. Het Amsterdam van Herman Gordijn t/m 28 sept in het Amsterdams Historisch Museum, Kalverstraat 92, Amsterdam. Ma-vr 10-17 uur, za en zo 11-17 u.

EN VERDER:T/m 14 sept Manifestatie: Gouden eeuw in Groningen, Hermannus Collenius en zijn tijdgenoten, 1650-1725. Groninger Museum en elders in de provincie. Dagelijks vervoer van museum naar de locaties; Monet, Van Gogh en Picasso en vele anderen hoogtepunten uit een Haagse collectie t/m 5 okt in de Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u; Schilderkunst in de Gouden Eeuw Schilderkunst in de Gouden Eeuw, t/m 7 sept in het Paleis op de Dam, Amsterdam. Dag 12u30-17u. Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862), Prins der Landschapschilders t/m 31 aug in het Dordrechts Museum, Dordrecht.