Voorkeur; Films

CONTE D'ÉTÉ De 21ste speelfilm van Franse veteraan Eric Rohmer en de derde aflevering van zijn seizoenenserie, gaat weer over naar liefde lonkende adolescenten. Die liefde is anders dan die van Romeo en Juliet: niets staat de jongens en meisjes in zomers Bretagne in de weg om geliefden te worden, behalve zijzelf.

Den Haag: Het Haags Filmhuis. Amsterdam: Filmtheater Rialto. Groningen: Filmcentrum Poelestraat, Filmtheater Liga '68.

EVERYONE SAYS I LOVE YOU De 26ste film van Woody Allen is een musical over de liefdesperikelen van een rijke, chaotische familie op Manhattan. Op de vleugels van het gezang van ongeschoolde sterren als Julia Roberts, Alan Alda en Allen zelf, komen we in een swingend uitvaartcentrum, een vijfsterren-hotel in Venetië en een gemaskerd kerstbal in Parijs, waar iedereen is verkleed als Groucho Marx. Ook met Goldie Hawn, Lukas Haas, Tim Roth, Drew Barrymore en de rijzende ster Natalie Portman. Amsterdam: Cinecenter.

MARION In zijn liefdevolle derde speelfilm portretteert Manuel Poirier een gewoon meisje dat erachter moet komen dat ze een gewoon meisje is. De tienjarige Marion woont met haar ouders in een eenvoudige gemeenschap op het Normandische platteland en steelt het hart van een deftig echtpaar uit Parijs, dat haar een betere toekomst in de grote stad belooft. Gesteund door een sterk gecomponeerd scenario en met een geduldig gevoel voor het absurde, ontvouwt Poirier een spel van toevalligheden en manipulaties. Den Haag: Het Haags Filmhuis. Amsterdam: Filmtheater Rialto. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Rotterdam: Filmtheater Lantaren/Venster.

MEN IN BLACK Elvis is niet dood, hij is alleen naar huis gegaan, zegt Tommy Lee Jones in een sciencefiction-komedie van Barry Sonnefeld vol uitzinnige actie en verrukkelijk voorspelbare visuele en verbale grappen. Naast zorgzaam arrogante Tommy Lee Jones is ook Will Smith een man in het zwart, die assisteert bij de geboorte van een buitenaardse inktvis en de aarde beschermt tegen een gigantisch insect. In meer dan 85 theaters.

A MOMENT OF INNOCENCE De reconstructie van de aanslag die de Iraanse regisseur Mohsen Makhmalbaf in 1975 als islamitisch revolutionair op een politieman pleegde, werd een strak gestructureerde wirwar van heden en verleden, verzinsels en werkelijkheid, herinnering en ambitie. Over politiek wordt niet gepraat, maar Makhmalbaf laat wel ruimte voor verschillende perspectieven, door ook de politieman zijn versie van de gebeurtenis te laten herbeleven. Den Haag: Het Haags Filmhuis. Amsterdam: Filmtheater Desmet.

EN VERDER All Stars Amsterdam: City. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: Catharijne. Big Night Amsterdam: Kriterion Theater/Studio K, The Movies. Eindhoven: Filmtheater Plaza. Breaking The Waves Amsterdam: Filmtheater Desmet. Leeuwarden: Club. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt. Hufters en Hofdames Amsterdam: The Movies. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: City Theater / Movies. Shakespeare's Romeo & Juliet Amsterdam: Cinecenter. Delft: Filmhuis Lumen. Hilversum: Filmtheater Hilversum. Maastricht: Filmtheater Ciné K. Utrecht: City Theater/Movies.