Voor Koers ligt een medaille op de 800 meter in het verschiet

ATHENE, 7 AUG. Het is zeker mogelijk dat Marko Koers bij de WK atletiek een medaille wint, zo stelt zijn trainer Theo Joosten. De Nederlandse loper bereikte in zijn halve finale van de 800 meter als vierde en laatste de eindstrijd van morgenavond. “Maar iedereen die in de finale zit, is in staat een medaille te halen”, oordeelde Joosten.

Koers zelf wilde nog geen voorspellingen doen. “Een nieuwe ronde, nieuwe kansen”, wist hij. Hij is volgens zijn trainer gebaat bij een snelle finale, “en dan moet hij doorknallen”. De 800-meterlopers hebben er nu al drie races opzitten in Athene. Koers: “We raken steeds vermoeider, maar ik denk dat ik redelijk snel herstel. Ik wil ook niet moe zijn. Want als het in het hoofd niet goed zit, dan willen de benen ook niet.”

Titelhouder Wilson Kipketer is de grote favoriet voor de titel. Koers maakte dit jaar bij de WK indoor in Parijs de fout door te proberen de Deense Keniaan bij te houden. Dat zal hij nu zeker niet meer doen. Afgezien van Kipketer is er geen uitgesproken favoriet voor de andere medailles. Wel lijkt de olympisch kampioen, de Noor Rodal, niet in goeden doen te zijn. “Ik ga met een open gedachte de finale in. Wie weet wat er gebeurt”, zei Koers. Als hij in de prijzen valt, is dat de eerste medaille voor Nederland sinds de WK van 1993 in Stuttgart. Toen won marathonloper Bert van Vlaanderen een bronzen medaille.

Hordelopers Robin Korving en Ester Goossens haalden de finale niet. Ondanks een hele matige start bleef Korving maar zevenhonderdste van de benodigde vierde plaats verwijderd. Hij werd op de 110 meter horden vijfde in 13,51. “Ik had ze nog kunnen hebben”, constateerde Korving. Hij had zich niet zo goed gevoeld als voor de kwartfinale. “Het blijkt moeilijk om je twee keer helemaal op te laden. Het ging pas tegen het einde echt lekker, maar dat was een paar hordentjes te laat.”

Goossens eindigde op de 400 meter horden als laatste in haar serie. Ze werd slachtoffer van haar eigen ambities. “Ik wilde versnellen, maar daardoor kwam ik bij de eerste horde verkeerd uit. Daarna is het niet meer goed gekomen”, vertelde Goossens. Ze had in de eerste ronde een nieuw Nederlands record gelopen (54.84).

Op de 10.000 meter werd Kamiel Maase verdienstelijk elfde. Hij hield onder meer de Keniaan Kirui achter zich. Vooraf had Maase in stilte op een plaats bij de eerste tien gehoopt. Desondanks keek hij gisteravond tevreden terug op zijn WK-deelname.

Tienkamper Marcel Dost werd na twee zeer vermoeiende dagen veertiende. Hij bleef met een totaal van 8040 punten 61 punten onder zijn persoonlijke record. Zijn voorlaatste nummer, het speerwerpen, ging de mist en dat scheelde hem volgens zijn vader en trainer Harry Dost zeker vijf plaatsen in het eindklassement.

Mede door de zware omstandigheden vielen liefst veertien deelnemers voortijdig uit, onder wie de Nederlander Jack Rosendaal. Winnaar Tomas Dvorak uit Tsjechië kwam dicht bij het wereldrecord (8891 punten) van de Amerikaan Dan O'Brien. Hij kwam 54 punten tekort.