VN-helikopter stort neer in Libanon

TYRUS/MARJAYOUN, 7 AUG. Een helikopter van de Verenigde Naties is gisteravond op een oefenvlucht in Zuid-Libanon neergestort. Alle vijf leden van de VN-vredesmacht UNIFIl die aan boord waren, kwamen daarbij om het leven.

Het ongeluk had plaats bij Tairi, 27 kilometer ten zuidoosten van de havenstad Tyrus. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de ramp. Ooggetuigen zeiden dat ze een explosie hoorden voordat de helikopter neerstortte. Volgens een verklaring van de Verenigde Naties in New York hadden vier van de vijf inzittenden de Italiaanse nationaliteit, de vijfde was een Ier. De stoffelijke resten van de vijf militairen zijn inmiddels overgebracht naar de VN-basis bij Naqoura, bij de Israelisch-Libanese grens.

De VN-macht in Zuid-Libanon, die uit 4.500 man bestaat, heeft als taak om het grensgebied tussen Israel en Zuid-Libanon te bewaken. Militairen van de VN-macht, waarvoor negen landen manschappen ter beschikking hebben gesteld, belanden met enige regelmaat in gevechten tussen het Israelische leger en anti-Israelische milities in Zuid-Libanon.

De moslim-extremistische Hezbollah-beweging heeft gisteravond ongeveer veertig katjoesjaraketten afgevuurd op Israelische legerbases bij de grens met Libanon. Dat hebben bronnen bij het Israelische leger vanmorgen bekendgemaakt. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen bij de aanval.

Vanmiddag kwamen bij een explosie in de zogeheten veiligheidszone van Israel in Zuid-Libanon twee Libanese burgers, een vrouw en haar zoon, om het leven. Het is nog onduidelijk waardoor de ontploffing bij Markaba werd veroorzaakt. (AFP, AP)