Rozenfietstochten in Limburg; Natte proppen pruimtabak

Inl 077-4631674. Fax 077-4632917. Start van beide routes bij restaurant De Maashof (077-4631924, di gesloten). Daar kunt u eventueel fietsen huren en een picknickmand (ƒ 12,50 p.p, een dag van tevoren reserveren) bestellen.

Ooit rozenbavarois met rozenroom en rozenijsgegeten? Zo niet, dan kunt u dat alsnog doen op het terras van restaurant 'De Maashof' in Lottum, met uitzicht op de Maas en het pontje naar de overkant, richting Arcen. 'De Maashof' is het startpunt van de rozenfietsroute in het Noord-Limburgse Lottum, op de rechteroever van de Maas, ten noorden van Venlo. Lottum is al meer dan honderd jaar het rozenteeltcentrum van Nederland. Van de miljoenen rozen die jaarlijks via tuincentra verkocht worden, wordt driekwart in de directe omgeving van Lottum gekweekt.

Twee fietsroutes, een van 15 en een van 30 km, voeren u door een afwisselend coulissenlanschap met korenvelden, aspergeakkers, houtwallen en bos. En rozenvelden - niet aaneengesloten, maar her en der tussen de akkkers verspreid. Het is juist deze afwisseling waar de bekoring van de fietstocht van uitgaat. De bermen zijn een feest van vlasleeuwenbek, grasklokjes en boerenwormkruid en de vele vlinders weerspreken het milieu-onvriendelijke imago van de rozenteelt. Nu is er op dat gebied ook wel wat veranderd: bestrijding van parasitaire bodem-aaltjes gebeurt tegenwoordig met behulp van afrikaantjes, waarmee de rozenakkers worden ingezaaid. In de nazomer kunt u dan ook niet alleen van bloeiende rozen, maar ook van afrikaantjesvelden genieten.

In de route zijn twee rosaria opgenomen. Het meest ambitieuze van de twee is aangelegd door de eigenaar van tuincentrum Lottum en hier heeft u de gelegenheid om rozen te vergelijken en op hun merites te beoordelen. Tijdens mijn bezoek - na een paar regenachtige dagen - hingen de bloemen van de zo modieuze Engelse rozen als doorweekte proppen pruimtabak aan de struik, zo constateerde ik met de zelfgenoegzaamheid van iemand die zijn vooroordeel bevestigd ziet. Maar de kok van 'De Maashof' ziet dat anders: de zalmkleurige Engelse roos 'Charles Austin' houdt zich juist uitstekend in rozengerechten, zo is zijn ervaring.

    • Romke van de Kaa