Rob van de Vijver 1934-1997; Vertrouwd adviseur

Rob van de Vijver, de advocaat en voormalig bestuurslid van het Heineken concern die afgelopen zondag op 63-jarige leeftijd overleed, overbrugde de internationale èn Amsterdamse zakenwereld en de advocatuur. De partner van voormalig Stadsschouwburg-directeur Cox Habbemma was zeer gehecht aan de Amsterdamse informaliteit, zo zegt een kantoorgenoot bij Loeff Claeys Verbeke.

Zijn commissariaten en bestuursfuncties onderstrepen de 'Amsterdamse habitus': bij Artis, de privé holding van makelaar Cor van Zadelhoff, maar ook bij lokale bedrijven die later ware multinationals werden zoals Heineken, Vendex en Elsevier.

Bij de advocatenfirma gold hij als een van de eerste exponenten in Nederland in de jaren zeventig van een fenomeen in opkomst: de corporate lawyer, die vertrouwensman en adviseur is van ondernemers. Voordat hij veertig was kende het hele bedrijfsleven hem. Hij wordt gekenschetst als scherp, hard en veeleisend, een werkezel, maar ook als iemand die de zakelijke brille koppelt aan een groot gevoel voor humor.

Freddy Heineken lokte hem in 1976 naar zijn concern, waar Van de Vijver 15 jaar zou blijven. Van de Vijver onderhandelde namens de familie en het concern met de ontvoerders van zijn baas en diens chauffeur.

Een reorganisatie bij Heineken, waardoor de raad van bestuur overbezet dreigde te raken, en zijn liefde voor het oude metier (hij was raadsheer/plaatsvervanger gebleven bij de rechtbank) dreven hem in 1991 terug naar Loeff. Daar reisde hij als een soort pater familias het groeiende netwerk van buitenlandse kantoren af om de compagnons ter plekke, zoals een medewerker het noemt, “een aai over de bol te geven”.

Hij was al een tijd ziek, maar dat leek zijn activiteiten de afgelopen tijd niet te onderbreken. Door de plaats van Loeff als juridische spin in het web van het Nederlandse bedrijfsleven was voor Van de Vijver geen grote rol als curator bij faillissementen weggelegd. In zijn laatste grote klus, de afwikkeling van Sport 7, etaleerde hij zijn kwaliteiten als bemiddelaar en onderhandelaar door een totaaloplossing te bedenken en geaccepteerd te krijgen bij partijen (aandeelhouders, Endemol, NOS) die tot dan toe als strijders tegenover elkaar stonden.