Reed Elsevier 9 pct meer winst

AMSTERDAM, 7 AUG. De netto winst van Reed Elsevier is in het eerste halfjaar van 1997 - gecorrigeerd voor valutaschommelingen - gestegen met 9 procent ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar. De Brits-Nederlandse uitgever verdiende 312 miljoen Britse ponden, omgerekend 1,4 miljard guldens. Door de sterke stijging van het pond, betekende dat in Britse valuta slechts een stijging van een derde procent. In Nederlandse guldens bedroeg de stijging van de netto winst 21 procent.

Op de effectenbeurzen in Londen en Amsterdam werd vanochtend teleurgesteld gereageerd op de cijfers. De handel was levendig en op het Damrak verloor het aandeel Elsevier twee gulden op 35,50 gulden. Financieel directeur F. Covers van Reed Elsevier noemde de beursreactie “wat overdreven”, maar conform een bekend patroon: “Van te voren worden de verwachtingen wat opgeklopt, en als de waarheid op tafel ligt, gaat die lucht uit de koers.”

Het bedrijfsresultaat bedroeg 446 miljoen pond, gecorrigeerd 10 procent meer dan een jaar geleden. De omzet groeide met 6 procent tot 1,7 miljard pond. Het concern is daarmee in totaal iets winstgevender geworden: De bruto marge (het bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) steeg met een half procentpunt tot 26,8 procent.

Bij dat gemiddelde blijft de divisie vakinformatie (reizen, tentoonstellingen, vakbladen) achter. De omzet steeg met 5 procent, terwijl het bedrijfsresultaat met slechts een procent toenam. De grootste problemen doen zich voor bij Reed Travel waar het resultaat met 21 procent terugliep.

Financieel directeur Covers denkt dat het concern nog een tot twee jaar nodig te hebben de daling tot staan te brengen. In deze sector is bovendien een grote inspanning nodig om uitgaven in electronische vorm op de markt te brengen. Voor het gehele concern ligt het percentage voor electronische uitgaven onveranderd op zo'n 20 procent.

De divisie wetenschap is nog winstgevender geworden. Het resultaat steeg met 16 procent tot 115 miljoen pond. Professionele informatie (juridisch, fiscaal, educatief) zag het resultaat met 14 procent verbeteren tot 143 miljoen pond. Bij de online-activiteit van de databank met juridisch/fiscale informatie, Lexis-Nexis, steeg het resultaat met 17 procent. Andere (veelal papier-) activiteiten zorgden ervoor dat Lexis-Nexis als totaal slechts met 10 procent groeide. De winst per aandeel voor Elsevier-beleggers steeg met 21 procent tot 69 cent. Het concern besloot een interim-dividend van 29 cent uit te keren, 45 procent meer dan vorig jaar.