Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Onderhoudsbedrijf NS krijgt Duitse order

Een onderhoudsbedrijf van de Nederlandse Spoorwegen heeft een order binnengesleept uit Duitsland. Het revisiebedrijf Haarlem van NS Materieel gaat voor een bedrag 'tussen de 10 en 15 miljoen gulden' 27 couchette-rijtuigen renoveren met nog een optie op 23 wagons.

De materieeldochter van de NS kan de opdracht goed gebruiken. Terwijl NS Materieel steeds minder opdrachten van NS Reizigers en NS Cargo krijgt - moderne treinen vergen minder onderhoud - moet het bedrijfsresultaat fors omhoog.

Daarom is dit NS-onderdeel flink aan het werven over de landsgrenzen. Voor de Deense spoorwegen worden draaistellen gereviseerd. In het Verenigd Koninkrijk, waar de concurrentie op spoorgebied heel wat feller is dan in Nederland, wordt momenteel de markt “bewerkt”. In Duitsland bezit het bedrijf een dochter voor de revisie van bepaalde goederenwagons. Hoewel NS Materieel buitenlandse orders binnensleept, heeft het NS-onderdeel tot nu toe geen NS-opdrachten over de landsgrenzen zien verdwijnen. Het is niet uitgesloten dat dat in de toekomst wel gebeurt.