Martinair daagt Schiphol voor rechter

SCHIPHOL, 7 AUG.De chartermaatschappij Martinair eist in een kort geding tegen Schiphol dat zij voor zes uur 's ochtends kan blijven starten met haar Boeings 747-200. Martinair is het volstrekt oneens met het startverbod, vanaf zaterdag, dat Schiphol voor deze 'wide body' toestellen heeft opgelegd.

Volgens Martinair loopt hierdoor het hele vluchtschema in het honderd, waardoor dagelijks ruim drieduizend passagiers gedupeerd worden. Het kort geding zou vandaag of morgen dienen. De advocaten van Martinair werken momenteel aan de dagvaarding.

Schiphol laat weten geen uitzondering voor Martinair te kunnen maken. “Dit is het type toestel dat wij niet willen hebben. Als we één uitzondering maken zullen er meer bedrijven om vragen. Op grond van Europese regelgeving moeten wij non-discriminatoir handelen”, aldus een woordvoerster. Schiphol staat tot 1 oktober wel toe dat vakantievluchten die door een vertraging pas na 23.00 van hun buitenlandse bestemming kunnen vertrekken nog 's nachts mogen landen op Schiphol. “Landen maakt minder lawaai.”

“Wij zijn het volstrekt oneens met de eenzijdige afkondiging van Schiphol. Wij hebben geen uitwijkmogelijkheden”, aldus woordvoerder U. Buys van Martinair. De toestellen vertrekken om 5.15 uur 's morgens en vallen daarmee binnen het startverbod voor wide body-toestellen, dat tot 6 uur loopt. Volgens Buys is het onmogelijk een uurtje later te vertrekken. Dat zou de rotatiereeks van zo'n toestel verstoren.

Een latere start aan het begin betekent vertraging op alle andere vluchten die zo'n toestel op een dag uitvoert. Volgens Buys liggen binnen de charterwereld de aankomsttijden lang van tevoren in een strak schema vast. Het toestel dat zaterdag het slachtoffer dreigt te worden, vertrekt eerst naar Turkije. Na terugkomst op Schiphol volgen er twee vluchten naar La Palma. “Als we in Turkije te laat aankomen, kunnen we achteraan aansluiten. Dan komen we vervolgens ook La Palma niet binnen. Wij hebben bij Schiphol duidelijk onbegrip aangetroffen voor deze situatie.”