Klacht tegen bloedbanken voor discriminatie homo's als donor

ROTTERDAM, 7 AUG. Het COC en vier homoseksuele mannen hebben bij de Commissie Gelijke Behandeling een klacht ingediend tegen de bloedbanken in Nederland. Aanleiding is het verbod dat sinds mei vorig jaar geldt voor homoseksuele mannen om bloeddonor te zijn.

Volgens een richtlijn van het College voor de Bloedtransfusie moeten mannen die één of meer keer seksueel contact hebben gehad met een man definitief worden afgekeurd als donor. Volgens het COC en de vier mannen is dat discriminerend, omdat de mannen op grond van hun geslacht en seksuele geaardheid worden beoordeeld. En woordvoerster: “Homoseksuele mannen worden beschouwd als een risicogroep vanwege hun geaardheid. De groep als geheel kan niet als onveilig worden beschouwd. Individuele gedragingen bepalen die veiligheid.”

Bovendien meent het COC dat er schijnveiligheid wordt gecreëerd. Door homoseksuele mannen buiten te sluiten zou de indruk worden gewekt dat het ontvangen van bloed via een bloedtransfusie veiliger wordt. “Door homo's te weren wordt het risico op besmet bloed niet kleiner. Hetero's moeten een enquête invullen over hun seksuele geschiedenis en zij worden op hun woord geloofd. Waarom zou men homo's niet kunnen vertrouwen?”

Het College voor de Bloedtransfusie vindt de richtlijnen voor de bloedbanken niet discriminerend. Volgens een woordvoerder zijn de richtlijnen uitsluitend gericht op de veiligheid van ontvangers van bloed. Een woordvoerder: “Wij sluiten homo's niet buiten op basis van groep, maar op basis van gedrag. Seks tussen mannen is nu eenmaal risicovol. Maar mensen die op reis zijn geweest naar Afrika of een heroïne-prostituee hebben bezocht, mogen ook geen bloed geven. Homo's zonder seksuele contacten met andere mannen zijn natuurlijk welkom als donor.”

Voor de richtlijn werd opgesteld heeft het COC al overleg gevoerd over de kwestie met het College voor de Bloedtransfusie en het ministerie van Volksgezondheid. Die leverden niets op. Wanneer de Commissie Gelijke Behandeling het COC in het gelijk stelt en het College haar beleid niet verandert, overweegt het COC naar de rechter te stappen.